Успешно онлайн присъствие – стъпки и съвети за изграждането му

Успешно онлайн присъствие – стъпки и съвети за изграждането му

Онлайн присъствието в днешно време е от особена важност, тъй като то Ви помага да популяризирате своята дейност, независимо дали става въпрос за една личност или цяла фирма. Ако искате да се развивате в дигиталната сфера, то задължително трябва да присъствате по някакъв начин в нея – било то чрез сайт или чрез профил в някоя от социалните мрежи. Но всички знаем колко е важно това, нали? Това, което е все още неизяснено, е как да поддържаме успешно онлайн присъствие, от което да можем да извлечем позитиви? Ние сме насреща с няколко предложения и съвети, за да Ви помогнем да се справите успешно с тази нетрудна задача.

SMART стратегия при поставяне на цели

За всеки успешното онлайн присъствие представлява различни неща. За стартиращ бизнес то би означавало привличането на първите 100 клиента, а за вече утвърдила се на пазара фирма това може да означава изграждане на по-стабилни отношения с клиентите. Затова е важно като първа стъпка да си поставите целите, които искате да постигнете – тоест как Вие си представяте успешното онлайн присъствие. За да може те да са наистина адекватни и постижими, то Ви препоръчваме да се водите по SMART концепцията. Според нея целите Ви е необходимо да са:

  • Specific – специфични цели, тоест тези, които се отнасят само и единствено за Вас
  • Measurable – измерими цели, тоест можем да измерим постигнатия резултат, в случая чрез инструментите на социалните мрежи
  • Achievable – постижими спрямо сегашното Ви състояние
  • Realistic – реалистични 
  • Time-bound – времево обвързани, тоест въпросните цели трябва да бъдат постигнати в зададения период от време, да са ориентирани във времето
Изберете правилната социална мрежа според аудиторията Ви

Една от ключовите стъпки към успешното присъствие в дигиталното пространство е използването на правилните социални мрежи. Как да разберете кои са те за Вас? Отговорът е лесен – тези, които Вашата аудитория използва. Вместо да се опитвате да привлечете клиентите Ви към мрежите, които Вие използвате, то ги срещнете в тази, която те предпочитат. Така многолесно и успешно ще успеете да се утвърдите в дигиталното пространство, като същевременно ще можете активно да ангажирате своята публика. Задължително е да изградите профил на Вашите хора – пол, възраст, интереси – така ще можете лесно да прецените къде и как да представите себе си.

Търсете връзка, а не просто последователи

Необходимо е да изясним едно – обикновените последователи няма да Ви осигурят успешно представяне в социалните мрежи, затова и нека те не са Ви цел. За да можете наистина да се представяте добре в дигиталната сфера, то трябва да изградите връзка с въпросните последователи – така те ще се превърнат в нещо много повече. Това ще са хората, които ще се интересуват от това, което имате да кажете, от Вашия прогрес и цялостно от самите Вас. Тези взаимоотношения са много по-важни и ценни. Правилото “качеството превъзхожда количеството” е приложимо и тук. За да успеете да изградите стабилни взаимоотношения с Вашите последователи, то се опитайте да им осигурете някаква добавена стойност. Това можете да постигнете по следните начини:

  • Обсъждайте теми, които са релевантни както за Вас, така и за тях
  • Споделяйте Вашия опит и съвети
  • Отговаряйте на техните въпроси
  • Опитвайте да започнете разговор, в който те да Ви споделят нещо за себе си
  • Когато споделяте чуждо съдържание, то го коментирайте – задайте въпрос и ангажирайте аудиторията Ви в смислен разговор

Връзката, която ще изградите с Вашите последователи, прилича на приятелство – единствено във виртуална форма. Старайте се тези взаимоотношения да са полезни и приятни и за двете страни.

Бъдете активни и последователни

За да се радвате на позитивите от успешно онлайн присъствие, то е важно да полагате усилия то да е редовно и качествено. Не искате аудиторията Ви да забравя за Вас, но същевременно трябва да внимавате да не се натрапвате прекалено много с присъствието си. Необходимо е да намерите златната среда – тя е различна за всеки. Обикновено много фирми правят грешката да започнат силно – с ежедневни интересни постове и след това малко по малко да намалят присъствието, докато почти не изчезнат. Трябва да осъзнаете и да се подготвите, че това е дълга игра. Нека това не Ви притеснява – социалните медии Ви дават пространство за експерименти, подтикват Ви да поемате рискове и да се усъвършенствате – затова и макар да трябва да сте последователни, това не означава, че ще Ви е скучно. Предизвиквайте себе си да създавате качествено и интересно съдържание, като то ще Ви гарантира интерес и ангажиране от страна на аудиторията Ви. За да сте активни и на линия винаги с интересно съдържание, то си подгответе предварителен постинг план, по който да се водите. Така със сигурност ще можете да сте последователни и активни в публикуването, като същевременно постовете ще са ангажиращи и със стойност. Работете активно и редовно по плана – старайте се да не изоставете и да сте винаги с една стъпка напред.

Анализирайте резултатите Ви

Ключова стъпка е да анализирате постигнатите резултати. Не можете да градите върху основа, която не познавате. Трябва да отделите време да прецените дали успявате да постигнете заложените цели, къде в този процес се намирате и да помислете какво можете да направите, за да подобрите представянето Ви. Може например да сте достигнали до голяма аудитория, което на пръв поглед е страхотно, но ако погледнете по-критично върху резултатите може да откриете, че това не е правилната аудитория, тоест въпросната не се ангажира по никакъв начин. Ако не получавате обратна връзка от потребителите, то това е знак, че това не са “Вашите хора”. Присъствието Ви в социалните мрежи е необходимо да бъде последователно, но е и задължително и от съществено значение да се ревизира и оптимизира постоянно.

Анализът на резултати може да бъде постигнат не само чрез използването инструментите на социалните мрежи, но и по един много по-лесен начин – чрез вслушване в аудиторията Ви. Тя ще Ви даде най-ценната обратна връзка, тъй като има наблюдение както над Вас, така и над конкурентите Ви и може да Ви изтъкне както предимствата, така и недостатъците Ви. Използвайте директната комуникация, която Ви е предоставена, за да получите насоки и мнения от клиентите Ви. А ако се притеснявате да попитате директно, то проучете какво е настроението около Вашата марка, какви мнения споделят потребителите помежду си, какво намират в конкурентите Ви, което Вие нямате и също с какво ги превъзхождате. Анализирайте редовно и задълбочено, за да знаете какво трябва да предприемете, за да подобрите представянето Ви.

Още по темата можете да прочетете тук:

Микромоментите – защо е важно дигиталното присъствие на бранда ни?

Социалните мрежи – колко и как?

Ние от ABC Design сме винаги насреща при нужда от съвет или помощ с Вашето онлайн присъствие. Подхождаме индивидуално, спрямо нуждите на всеки един бранд. Свържете се с нас за консултация още сега!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.