Визуална идентичност и уеб присъствие

Визуална идентичност и уеб присъствие

Една доста често подценявана страна на цялостната комуникация на брандове, компании, организации е хомогенността във визуалната комуникация, която с навлизането и силното фрагментиране на онлайн каналите става все по-предизвикателно. С този материал се надяваме да насочим вниманието ви към основните моменти, които са важни, за да присъствате все така и дори по-успешно онлайн и не се губите сред морето от конкуренция.

Бранд бук / Brand book

Знаем, звучи тежко, но е факт – дори накратко разписан, един документ, в който има шрифтове, цветове, основни изисквания към визуалните ви материали ще помага и на екипа ви в по-лесна ориентация, но и на потребителите ви, за които е все по-трудно да отличават любими брандове в дигиталната среда.

Нека дизайнерът, разработил логото и основата на визуалната ви идентичност, подготви кратък документ, по който да се водят следващите дизайнери, с които ще работите за онлайн или офлайн присъствието си.

Визуална идентичност и уеб присъствие 1

Актуализация във всички социални канали, сайт и други онлайн места

Особено при ребрандинг или смяна на кампании, нови послания и визии – знайте винаги, че онлайн каналите следва да са приоритет. Защо ли? Защото достъпът до тях е в реално време и хората, посетители, потребители имат нужда от актуална информация. Ако пропуснете или закъснеете с обновяването на по-маргинални канали, не толкова основни за бизнеса ви, но все пак съществуващи – подлагате и бранда си под риск и бранд-репутацията ви е възможно да е негативна.

За по-лесно подгответе предварително и имайте винаги актуална версия на всички свои дигитални канали (да, списъкът може да е голям и лесно да се пропусне някой) и отбелязвайте нужните за всяко място размери, както и в кои канали вече сте обновили визиите и в кои това предстои.

Направете така, че да имате готовност да обновите цялата информация по различните дигитални канали в един ден, без да забравяте никой. Добре е това да съвпадне с периода, в който същата информация се обновява и офлайн.

Визуална идентичност и уеб присъствие 2

Последователност на каналите

Знайте, че без значение какви други канали имате – най-важният за всеки бизнес и организация остава основния сайт. Това означава – първо промените се правят на основния сайт, той е ключов и от него тръгва доверието.

Следват бързите места – социалните мрежи, а след тях и по-бавните – блогове, подсайтове, мейлинги и други.

И отново – списък с наличните канали, с достъпи, изисквания за размери и отбелязване на актуалността на всеки може да е от изключително голяма полза. Може да спести усилия, време и да осигури лесен преход и въвеждане на нови колеги в работния процес по създаване и поддръжка на сайт и социални мрежи, цялостно онлайн присъствие.

Визуална идентичност и уеб присъствие 3

Ако тази статия бе полезна за Вас – абонирайте се за нашия електронен бюлетин. С него 4-6 пъти годишно напомняме за важни дигитални тенденции, даваме материали за вдъхновение и за събития в нашата сфера.

Ако Ви е нужна консултация или работа по промяна на който и да е от упоменатите по-горе елементи – пишете ни и с радост ще се срещнем онлайн, за да обсъдим възможностите.

Може да Ви бъде полезно да прочетете и:

Успешно онлайн присъствие – стъпки и съвети за изграждането му

Кои комуникационни канали са най-добрият избор за нас и нашите цели

Основните грешки, които да избегнем за успешно онлайн присъствие

Нейтив рекламата – алтернативен вариант за изграждане на доверие

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.