WebExpo 2010 – За конкуренцията или колко струва един уеб сайт

Следобед в първия ден на Уеб експо 2010 в София с колеги и клиенти поговорихме открито и откровенно за цената на уеб сайтовете. интересът към дискусията ни изненада приятно – пълна зала, много въпроси – едва ни стигна определеният час и половина.

С И?лиян Ковачев и Димитър Димитров бяхме единодушни, че качествените уеб сайтове, изградени с опита и ангажимента на специализираните уеб агенции дават по-добра и по-бърза възращаемост на инвестицията. Както каза Илиян, не е задължително добрите уеб сайтове да бъдат създавани само от големите фирми – малките също са много креативни и понякога по-гъвкави. Но утвърдената уеб агенция дава на клиента повече опит, ноу-хау, сигурност и надеждност в процеса на реализирането на проекта и неговата поддръжка в бъдеще.

Поговорихме за различните фактори, които определят цената на сайта – заданието (доколко го има подготвено от клиента и доколко ние самите се ангажираме в изчистването му), сложността на проекта, използваните технологии, предвиденото време за разработка, рисковите фактори, моделите на офериране – пакетна цена или AGILE (на итерации) и др.

Повечето от участниците в дискусията бяха колеги от уеб агенции и фрилансъри, затова и голяма част от въпросите бяха към “кухнята на нещата” – как да убедим клиента да си плати навреме, как подхождаме към постоянно възникващите в хода на проекта малки и не чак толкова малки промени в заданието, към предивзикателствата на проекта свързани с нови знания и нов опит, как се организира работата и обслужването на клиента вътре във фирмата.

Като цяло дискусията премина в много приятна и отворена атмосфера. Надяваме се да е била полезна за всички, така както беше и за самите нас.
WebXpo 2010 продължава във Пловдив и Варна – ако сте на морето в петък, елате да чуете лекцията на Жюстин Томс за значението на онлайн репутацията и начините за нейното управляване.

One Thought to “WebExpo 2010 – За конкуренцията или колко струва един уеб сайт”

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.