YouTube маркетинг

Говорихме си за Facebook, за Twitter, сега идва ред и на YouTube и как да го използваме като успешен инструмент за онлайн маркетинг и реклама. Ето една интересна и поучителна история по действителен случай, доказваща ефективността му :

Става дума за четка за език премахваща лошия дъх, идеята за която хрумва на човек на име Robert Wagstaff. След безброй опити за сделки със зъболекари и дистрибутори и $50 хил. похарчени за телевизионна реклама, продажби почти няма.Това се променя едва миналата година, когато компанията му публикува забавен видео-клип за лошия дъх в YouTube, който рекламира четката за език, Orabrush. Година по-късно, клиповете с Orabrush са видени 24 млн. пъти, продажбите са достигнали $1 млн. при цена на продукта едва $5.

„Тази четка е от типа продукти, които не могат да разчитат на търсене в мрежата или да бъдат изложени някъде, но имат уникалната способност да се продават чрез силата на видеото като медия” – казва Salar Kamangar, един от мениджърите на YouTube. „Това са реклами по избор на потребителя, реклами, на които хората избират дали да кликнат”.

Големите компании привличат вниманието на потребителите с промоционални материали специално за YouTube, които имат милиони преглеждания. Малките фирми обаче също все повече започват да използват YouTube като комуникационен канал, за да се позиционират на пазара и да изградят разпознаваемост за марката или продукта си, какъвто е случаят с Orabrush.
„Преследването на милиони показвания на един viral клип е диаметрално противоположно на изграждането на доверие и връзка между продукт и публика”, смята Jim Louderback, CEO на Revision3, компания за интернет телевизия. „Много бранд-мениджъри прекарват времето си като се стремят да направят дадена реклама viral, докато всъщност трябва да мислят повече за това, как да създадат пълноценна връзка между потребителя и марката”.
Каналът на Orabrush в YouTube, Curebadbreath, вече има повече от 24 млн. посещения. Почти 40 хил. души получават известия по електронната поща, когато се публикува нов клип, което го прави седмия по брой на абонатите канал в YouTube, изпреварвайки марки като Disney, BMW и Nintendo Wii. Oще подробности тук.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.