Защо не е добре да използваме Google изображения за проектите си?

Защо не е добре да използваме Google изображения за проектите си?

Почти всеки днес търси изображения за рекламна или търговска цел. Бързаме да намерим подходящата снимка, а най-естественият ресурс е именно Google. Но всъщност той изобщо не е подходящ източник, дори напротив- може да навреди на Вашия бизнес.

Ще Ви разкажем защо.

Използването на Google изображения изисква разрешения – нищо не е безплатно
Има закони за авторското право и интелектуалната собственост, които не разрешават авторски снимки и други материали да се използват без изрично разрешение и закупуване от собственика (създаделя).
С други думи, дори изображението да не е маркирано с водни знаци, то отново не може да се използва за рекламни и търговски цели, тъй като се счита за плагиатство. А както всички знаем, това е подсъдимо.

Дори и създателят на изображението да не го е регистрирал в Патентно ведомство, то се счита, че снимката е изначално защитена от закона за авторските права. Т.е. ако създателят на изображението не е патентовал своята творба, той пак ще може да предяви претенции ако друг е използвал творчеството му без разрешение. Ето защо за да нямате проблеми с авторските права, то не е добре да използвате Google за ресурс на изображения.

Как ще се разбере, че използвам изображенията на някой автор?
Много хора считат, че тъй като Интернет е мащабна мрежа с много източници и ресурси, то няма как да се проследи дали някой изпозва ресурси без да е заплатил за тях или без да има разрешение за ползване.
От една страна е така, но от друга не. Множество автори на изображения използват компании като Copytrack и Pixsy, които предлагат разширени технологии за да проследят къде и как се използват техните изображения, и да изискат обезщетение в случай на нелицензирана употреба.

Помислете за репутацията на бизнеса си
Използването на снимки без изричното разрешение на автора коства както финансови, така и репутационни щети върху бизнеса. А оттук нататък всичко последващо е обвързано с това- потребителската мрежа ще загуби доверието в бранда Ви, а оттам и доходите на фирмата значително ще се понижат. Помислете и за вирусната комуникация в социалните мрежи- веднъж информацията да достигне до широкия кръг читатели, тя ще бъде петното на бранда за цялото му съществуване в мрежите. Наистина ли искате това?

Само ще споменем, че можете да възвърнете разходите за адвокати и щети от понижено потребление, но репутацията – много по-трудно (и с много по-голям ресурс).

Качеството на изображението
Дори и да филтрирате резултатите в Google така, че да се показват само големи изображения, то качеството си остава ниско. Ще проличи особено много при принт материалите. А ако един дизайн не е добре издържан, то може ли да говорим за user experience? Отговорът оставяме на Вас.


Каква е алтернативата?

Нашият екип препоръчва да направите лична фотосесия на бранда Ви и продуктите, които той предлага. Разбира се фотосесиите могат да бъдат осъществени спрямо различните цели, които си поставяте. По този начин Вие персонифицирате марката, увеличавате бранд разпознаваемостта, а потребителят остава с приятни преживявания от използването на продукта/услугата Ви. Във времена, в които изображенията и видеата са едни от най-ценните ресурси, привличащи потребителското внимание, няма как да не акцентираме именно върху тях при комуникацията си.

В краен случай можете да използвате и портали за безплатни изображения. Те са във висока резолюция, но най-важното – предоставени са доброволно от авторите за широко ползване.

А ако Вашия бизнес се нуждае от още полезни съвети относно онлайн комуникацията, обадете ни се още сега! Екипът на ABC Design and communication е винаги насреща да предложи дизайн на различни онлайн и офлайн материали, както и да се погрижи за цялостното съществуване на бранда Ви!

Вижте също >> Задание за сайт – не оставяйте съдържанието на втори план

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.