Нови промени в YouTube ще засегнат пряко създателите на видеосъдържание

Последните значими промени, които платформата YouTube въвежда, засягат пряко монетизацията и откриваемостта на Вашето съдържание.

От днес всички създатели на видеосъдържание, ползващи платформата, са задължени да декларират, че тяхното съдържание е подходящо за деца. Тези промени са необходими като част от договорка с Федералната търговска комисия на САЩ и главния прокурор на Ню Йорк. Целта е да се съобразят със Закона за закрила на личния живот на децата онлайн (на англ. ез.: Children’s Online Privacy Protection Act – COPPA), както и други приложими закони, засягащи безопасността на децата в онлайн пространството.

Промените включват добавяне на нова настройка в YouTube Studio, засягаща видовете публики. Чрез тази настройка всеки потребител, който произвежда съдържaние за YouTube, ще може да го декларира съобразно закона. В зависимост от това каква част от Вашето съдържание в YouTube е подходяща за деца, можете да настроите публиките на ниво канал или на ниво видео. За настройката на ниво канал е необходим само един клик.

Какви са Вашите законови задължения?

От днес се въвежда промяната, която задължава всички създатели на съдържание  да отбележат видеата си съответно като подходящи или неподходящи за деца в YouTube Studio.

От януари 2020 YouTube започва да отсява съдържанието, подходящо за деца съобразно закона. Това означава, че персонализираните реклами върху това съдържание ще бъдат деактивирани (което ще повлияе на приходите за създатели на съдържание, предназначено за деца), както и други атрибути като коментари, нотификации и т.н. Важно е да се отбележи, че ще наблюдавате някои малки промени в YouTube през следващите месеци в периода на експериментиране и подобряване на системата. Предлагаме Ви пълен списък на всички атрибути, които ще бъдат засегнати.

Независимо от Вашето местоположение сте задължени да отбележите видеата си като подходящи /  неподходящи за деца възможно най-скоро. YouTube ще използва и собствени системи за машинно учене с цел да идентифицира съдържание, предназначено за деца. Съветваме Ви да не разчитате изцяло на автоматизираната система, а да направите собственоръчно настройките в профила си.  Ако не го направите или YouTube засече съдържанието Ви като неподходящо, платформата ще извърши промените вместо Вас.  Ако настройките не са коректни, може да си създадете проблеми с Федералната търговска комисия или други упълномощени организации.

Какво означава “съдържание, подходящо за деца”?

От YouTube не предлагат специфична юридическа дефиниция за това. Според насоките на Федералната търговска комисия относно Закона за закрила на личния живот на децата онлайн дадено видео е подходящо за деца, ако:
• е насочено към деца като основна публика (напр. видео за деца в предучилищна възраст)
• е насочено към деца като вторична публика (напр. анимационно видео, което по-скоро таргетира тийнейджъри, но е предназначено и за по-малки деца)

Тук можете да научите повече за изискванията, които видеа, подходящи за деца, трябва да покриват.

Новите промени определено ще засегнат голяма част от създателите на съдържание в YouTube. Адаптацията няма да е лесен и бърз процес. Отделете време възможно най-скоро да се запознаете в детайл с Вашите задължения по Закона за закрила на личния живот на децата онлайн, както и с помощните инструменти, които YouTube разработва за тази цел тук.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.