Кризата стигна и до уеб-а

Това е материал на Жюстин Томс от списание .net

Осъзнавам, че това ще е поредният медиен шум по темата за финансовата криза, но ми се иска да се спра върху някои конкретни нейни измерения специално по отношение на родния уеб бранш. Обобщенията са направени на база множество разговори с представители на бизнеса и наблюдения на уе бранша от години.

Цифрите
Криза има. Няма защо да се лъжем. Финансовите резултати го показаха. Онлайн рекламата, която от години бележеше ръстове от по 60-100%, тази година се закотви около нулата. Очакванията или поне надежите за 2010-та са ситуацията от 2009-та да се повтори, да не е по-зле. Някои оптимисти залагат ръст между 10 и 30%. Въпрос на бизнес модел, гъвкавост и правилни решения. Крупните цифри ще са добри, въпросът е на каква цена.

Хората
Факт е, че всички по-големи уеб агенции, онлайн медийни групи се разделиха с част от служителите си. “Идеалното време да се освободим от неефективни кадри”, казват някои. Други просто свеждат очи. Разточителството в кадрите, което имахме в предните години бе до тук. Днес новата формула е “по-малкото е повече” – с по-малко, но по-ефективни, креативни, отдадени хора да се постигат по-големи резултати.

Клиентите
Клиенти и за онлайн кампании и за уеб сайтове има. В крайна сметка маркетинг хората и собствениците на бизнеси у нас вече са в час и знаят, че не могат да минат без интернет в микса си и в цялостната си комуникация. Кризата учи. Клиентите се научиха да са по-взискателни, да организират по-сериозни търгове, да търсят по-ефективни решения. Все още не винаги ги постигат, защото има още да се учат в избора си. А и той, изборът, в условия на спестяване от всичко, е доста ценово ориентиран, което немунуемо рефлектира върху крайния резултат.

Работата
Работата никак не е намаляла, дори напротив. има студиа, които нямат много задачи, но това е отново въпрос на маркетинг и проактивност. Големите уеб агенции, както и големите онлайн медийни групи се радват на достатъчно количество и то атрактивни проекти. Много използват времето да развиват свои нови направления, да търсят иновативни начини да привличат клиенти, да се оглеждат за неразработени ниши или пазари и така не само да оцеляват, но да се развиват с приличен ръст.

Бранша като цяло
Макар да има “удари под кръста” като цяло “играта” продължава да е честна. Компаниите се опитват да се поддържат повече, отколкото да си пречат. Браншовите ни организации в този контекст отново остават леко пасивни, а именно тук и сега е мястото да се покажат като загрижени за бранша като цяло и предприемат действия в полза на всички. Видими, чути от другите действия. Подобно на действията, предприети от организациите на други браншове още преди година.

Оптимистично
Кризата все пак действа отрезвяващо. От друга страна – и много стимулиращо. и в уеб добрите предприемачи се възползват от нея и бележат завидни ръстове. Уеб все пак е достатъчно млад бранш, за да има енергията и стремежа не само да оцелее, а да успее. А възможностите за успех в уеб са необятни.

2 Thoughts to “Кризата стигна и до уеб-а”

  1. В тази ситуация клиентите са най-щастливи 🙂

  2. […] сигурност – по-добро от предходното! както писах в последния ми материал за списание .net – няма как да се скрие фактът, че кризата достигна […]

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.