10 полезни съвета и инструменти за управление на онлайн репутацията

11В ерата на информираността и по стъпките на бизнеса в онлайн пространството всяка една фирма трябва да изгради и запази своя имидж сред потребителите.
Трудно се гради доверие в интернет и е важно то да се запази и поддържа непрекъснато.

Предлагаме ви нашите ценни съвети за онлайн репутацията и инструменти за нейното управление.

1. SEO – основният стълб на онлайн репутацията. Първите страница с резултати при търсене в Google. Оптимизирайте сайта си и всичките си канали. Създавайте позитивно онлайн съдържание. Запазете всички възможни домейни с името на вашата компания.

2. Използвайте автоматизирани аларми („alerts“) за постоянен мониторинг: http://www.google.bg/alerts

3. Блоговете са важни – вашият копоративен, личните на служителите, позитивно настроени блогъри, негативно настроени блогъри. Изработете и следвайте фирмената политика за онлайн комуникация, особено в момент на криза.

4. Ако клиентът може лесно да ви намери и да си изкаже проблема, рядко ще го оповести директно онлайн, преди да е говорил с вас. Разработете множество канали за обратна връзка, следете ги и отговаряйте адекватно и бързо с грижа за клиента.

5. Публикувайте позитивни коментари и референции от клиенти, партньори и потребители в сайта си и в социалните си канали.

6. http://ubersuggest.org/ – Въвеждате името на фирмата, марката си, или друга дума, и получавате в резултат всички различни вариации на търсенето й онлайн, на база Google Autocomplete.

7. https://ifttt.com/wtf – Създавате връзки между различни онлайн приложения (Facebook, Google+, Twitter, Foursquare, Dpropbox, имейл и т.н.) в стил „Ако ТОВА се случи ТУК, то направи ТОВА, ТАМ“. Много полезно за създаване на гъвкави „аларми“ и за консолидиране на информацията от множество канали.

8. http://www.imageraider.com/ – Качвате вашето лого или други важни корпоративни изображения, и получавате информация къде кой ги използва онлайн.

9. http://knowem.com/ – Проверете в кои социални мрежи и медии името на вашата компания/марка вече е регистрирано като профил и къде още е свободно. Там където е свободно – регистрирайте го вие.

10. Ако имате възможност да изтриете нежелано съдържание, помогнете на Google да го изтрие по-бързо от индекса си чрез Google URL removal Tool.

Още за онлайн репутацията можете да прочете в блога ни “Основи на добрата онлайн репутация” и видеото “Жюстин Томс за онлайн репутацията на брендове и личности”

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.