Agile в БГ уеб агенция – възможно ли е?

Simple-kanban-board-Започнахме новата година като приехме голямо предизвикателство – да вкараме Agile принципите в нашата ежедневна работа, особено по големи и сложни уеб сайтове и мащабни рекламни кампании, каквито много обичаме всъщност :-). Вярваме, че това ще ни позволи да сме още по-адаптивни, по-продуктивни и съответно клиентите ни да са още по-доволни.

Вече използваме някои от техниките, напр. имаме реална Kanban дъска на ниво портфолио и електронна на ниво отделен проект, малко Scrum похвати, и т.н.

Хората са си казали, че “всяко начало е трудно”, но ние сме убедени, че за нас промяната е вече неизбежна и точно сега й е времето. Затова сме се заредили с търпение и усмивки. Учим се от колеги и приятели, а опитът си в това начинание ще споделяме на свой ред свободно и често, както винаги досега.

Същността на работата в една агенция, е че едновременно действаме по много на брой и много различни помежду си проекти и клиенти. Промяната към Agile засега виждаме не толкова в процесите и организацията на работата, а в същността на взаимоотношенията в екипа и с клиентите:

  • ние ще трябва да се откъснем от привидния уют на навиците и процесите, по които се движим вече 10 години
  • за нашите клиенти ние ще бъдем партньор, а не просто изпълнител или доставчик
  • клиентите ще трябва да приемат по-активната си роля и по-сериозен ангажимент в реализирането на техните проекти
  • и ние и клиентите ще трябва да мислим повече, да си говорим повече, да си вярваме повече 🙂

В напреднала фаза са преговорите с първия ни Agile клиент, което ни зарежда с оптимизъм и ентусиазъм. Ще се радваме скоро да имаме и още – обадете се, ако искате да работим наистина заедно.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.