Българска кирилица в Интернет – кауза, история, идентичност. Колекция от безплатни шрифтове

Българска кирилица в Интернет - кауза, история, идентичност. Колекция от безплатни шрифтове

За много хора е странно – как така, нали кирилицата си е изконно и само българска? Нали Кирил и Методий са я създали и по-късно разпространили към други славянски държави?

Историята на кирилицата е дълга и лъкатушеща. Да, кирилицата е българска, но в годините е преминала различни модификации. Подробности за промените, които цар Петър I въвежда в кирилицата със своя голяма реформа в Русия през 1708 година – прочетете тук.

Българската кирилица е красива

Българска кирилица в Интернет - кауза, история, идентичност. Колекция от безплатни шрифтове - 1

С букви като Ж, Ц, и Щ, българската кирилица е богата на специфични звуци, които правят езика неповторим. Фонетиката й е идеално подходяща за българския език, предоставяйки средство за изразяване на всички нюанси и богатство на чувства.

Българската кирилица играе ключова роля в културния живот на нацията. Тя е не само писмен израз, но и символ на национален и културен идентитет.

С настъпването на цифровата ера, българската кирилица продължава да преоткрива своята роля, като днес използването й е по-лесно от всякога. Което е дефинирано и от необходимостта и важността на това да се поддържа традицията – ето и ролята на технологиите, които могат да я продължат и насърчат.

За нас в Ей Би Си Дизайн енд Комюникейшън, като една от най-старите уеб агенции в България е важно да говорим по темата и да подпомагаме българските клиенти – бизнеси, институции да използват именно българската версия на изписване на кирилските букви.

Колекция от безплатни шрифтове

В последните 15 години различни дизайнерски студиа разработиха богата колекция с шрифтове на кирилица. Част от тях са платени, но има и не малко красиви безплатни кирилски шрифтове.
Можете да ги откриете на този линк https://cyrillic.bgweb.bg/#fonts

Българската кирилица е един от символите на културното богатство на България, а с това и на Европейския съюз. В контекста на ЕС, където културната разнообразност се цени и насърчава, българската кирилица допринася за обогатяването на многообразието.

Българската кирилица не е просто азбука. Тя е жив символ на българската история, култура и идентичност. Запазена и обичана, тя остава неотделима част от сърцето на България, свидетелствайки за дългата й и вълнуваща история.

За всичко, свързано с уеб и комуникация – ние сме на Ваше разположение! Ще приложим вече над 25 годишния си опит и професионализъм и в реализация на Вашите проекти. Обадете ни се още сега!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.