Google Analytics за проследяване на рекламни кампании

Измерваемостта винаги е била голямото предимство на Интернет рекламата. С Google Analytics тя вече е още по-достъпна за всеки сайт, за всяка кампания – от най-малката, до най-голямата.
Тази седмица част от нашия екип, бяхме на семинара на Google Аcademy: Google Анализ в действие, който се проведе в приятната работна обстонавка на Бетахаус.

За какво си говорихме? Например за странното повишаване на делът на “not provided” ключовите думи, което наблюдаваме напоследък. Оказа се, че това всъщност са всички ключови думи от търсения, които извършват хората докато са логнати в Гугъл профилите си. Гугъл ги знае, но не ги споделя със собствениците на сайтовете.

Ето 8-те най-важни неща, които можете да направите, за да се възползвате от богатите възможности на Гугъл Анализа:

 • Дефинирайте Цели и Конверсии
 • Използвайте Event тракинг, за да отчитате всякакви “събития” по сайта си – натискания на конкретни бутони, линкове, стрелкичките в слайдера и т.н.
 • Ако измервате виртуални страници (virtual pageviews) като например /download/example.odf, по-добре ги следете в одтелен профил, за да не влияят техните резултати на общите статистики.
 • Използвайте филтрите на ниво профил например, за да изключите от статистиката данните за посещенията от фирмения ви IP адрес. Важно – винаги пазете един чист профил, без филтри. Идеята е да се сегментира информацията,за да работите по-лесно с не. Това е особено важно за сайтове с много посещения.
 • Използвайте ръчно тагване (manual tagging) с UTM параметри, за да дадете на всеки елемент от рекламната ви кампания уникален линк. Така после ще можете да видите на едно място ефективността на всеки канал, на всеки рекламен носител. Това важи както за банери, текстови карета, CPM, CPC, така и за имейл бюлетини. Полезен инструмент: Google URL builder
  В Гемиус Ад Сървинг платформата също вече е е включен интерфейс за UTM параметри , под името “Web analytics integration”.
 • Custom Report – силата и смисълът на този мощен инструмент е да ви даде бърз и лесен достъп до тази част от информацията, която е най-важна конкретно за вас и вашите бизнес цели. Можете да си направите например Отчет за ефективността на кампанията, отчет за мобилния трафик и т.н.
 • Custom Segments – те работят подобно на филтрите, но използват вече натрупаните данни.
 • Custom Dashboard – позволява бърза проверка по дадени параметри за даден период. Препоръчително за наблюдаване на кампания в реално време – особено за първия ден.
 • Благодарим на Ивелина Манова и Зоран Аврамовски за споделения опит!

  В кампаниите на нашите клиенти винаги сме държали на максимално детайлното проследяване на ефективността й. Правили сме го преди и можем да го правим и без Google Analytics. Просто сега така е по-лесно 🙂

  Leave a Comment

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.