Интервю с Росен Русинов, Regico.bg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Росен Русинов
e предприемач по професия и фотограф по душа.
Създател на Regico – безплатно приложение за iOS и Android телефони и таблети, чрез което бързо и лесно можете да резервирате час за местата и заведенията, които най-често посещавате, както и да получавате бонуси като лоялен клиент.

Tъй като проектът му е доста интересен решихме да го поканим да гостува с интервю в нашия блог.
Ето и какво ни отговори той:

Какво те мотивира да започнеш проекта Regico?
Бях в трети курс на СУ Кл. Охридски, когато в студентската ни квартира се появи Правец-82, а малко след това и истинско PC-XT. Потънах веднага в софтуерния океан и в него плувам и досега. Все още смятам това за една от най-креативните и интересни човешки дейности, където времето от идеята до крайния продукт е най-кратко.

А това да създадеш софтуер, който подобрява и променя живота на хората е едно от най-големите предизвикателства, което човек може да преследва в нашия бизнес.
Regico e cloud-платформа, която свързва хората с локалния бизнес и услуги в техния град и квартал. Regico свързва бизнеса с неговите клиенти. Звучи доста общо, но всъщност става дума за няколко конкретни услуги, които е съвсем естествено да ползваме направо от телефона си.
Става дума за това – да си направиш резервация само с няколко клика, да ползваш програма за лоялни клиенти в десетките места, където често си клиент и да поръчваш продукти, храна или друго за доставка в удобни за теб магазини или направо у дома. И всичко това направо от твоя smart-телефон. Искаме да бъдем полезни на хората и бизнеса в техните ежедневни дейности в реалния живот.

Кои са основните предизвикателства на подобен проект?
Струва ми се – всичко! Ето накратко:

  • да намериш идеята, която удовлетворява някаква нова, непокрита нужда на хората или бизнеса;
  • да имаш конкурентно предимство пред настоящите и бъдещи конкуренти;
  • да осигуриш финансиране за проекта;
  • да изградиш екип, способен да реализира идеята;
  • да успееш да разработиш техническото решението на високо професионално ниво;
  • да реализираш техническото решение като успешен бизнес;
  • да успееш да убедиш и потребители и клиенти – че твоят продукт има бъдеще и да започнат да го ползват сега – когато още не е перфектен;


Готова ли е родната публика за по-плътно използване на mobile apps?

Отговорът ми е кратък – да. Вярвам, че даже и в България до 4-5 години всеки един малък бизнес или услуга ще комуникира интензивно онлайн със своите клиенти. В развитите страни това ще стане по-рано… то вече всъщност вече става.

Какво би посъветвал предприемачи, насочващи се към подобни проекти?
Regico е startup компания, т.е. тя иска да промени начина, по който хората правят разни неща. Това е трудно. Изисква време, силна вяра и голяма доза наивен оптимизъм. Проектите от този тип са силно рискови – успяват по-малко от 10%. Затова човек трябва да е подготвен за това, че ще бъде трудно, а на моменти ще изглежда даже невъзможно. Но това не трябва да спира предприемачите от това да пробват. Не трябва да се страхуват от неуспеха – защото човек се учи най-добре от него. Ако могат да избират – нека да стартират, колкото може по-рано.

Много се спори кое е по-важно – идеята или екипа. Това са двете най-важни неща. И двете в различни пропорции могат да доведат до успех или провал. Няма рецепта. Е, като изключим варианта – страхотна идея плюс страхотен екип. Но чуйте и това, което казва Гай Кавазаки – Колкото повече живея и мисля за това, считам, че даже и да направиш всичко нужно най-важното за да успееш май се оказва късмета!? Да, работете с пот, ум и сърце за успеха, но не приемайте нещата прекалено фатално в случай на неуспех. Животът продължава.

Какво пожелаваш на потребителите на Regico и на проекта като цяло?
Всеки иска проектът му да е успешен. Пожелаваме си го и ние. Надяваме се Regico да стане полезен за хората, защото това е нашата цел.

Към потребителите в България? От името на всички колеги, които разработват онлайн услуги в тази свръх конкурентна среда бих казал следното: Много е трудно да разработиш и поддържаш решение на нивото на глобалните играчи, които налагат стандартите – Google, Microsoft, Facebook и т.н. Нека потребителите бъдат толерантни към стартиращите български компании с полезни продукти и да им дадат шанс за развитие, като ги ползват и им дават обратна връзка.

 

 

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.