Q&A с Марина Стефанова- лектор на CSR семинар

Marina Stefanova CSR

Д-р Марина Стефанова е дългогодишен експерт и изследовател в областта на КСО и от години работи, преподава, пропагандира пред бизнеса нуждата и възможностите, които КСО дава.
Ето какво сподели тя месец преди предстоящия CSR семинар:

Кои са основните дейности, които засягат КСО?

Корпоративната социална отговорност е понятие, което за много кратко време се промени няколко пъти. Стартирайки от етични отговорности и филантропия през 50-те години на XX век, компаниите преминаха през осъзнаване, къде доброволно, къде под чужд натиск, на своята активна роля за овладяване и наскоро – в решаването на обществени проблеми. Днес КСО е елемент от стратегическото им управление, който включва идентифициране и намаляване на рисковете за бизнеса, определяне и грижа за значимите екологични и социални аспекти в работата в постоянен диалог със заинтересованите от нея.
Затова и ролята на практикуващите я нараства постоянно.

CSR семинар

 Смятате ли, че компаниите в България разбират смисъла и необходимостта от добре развита КСО стратегия?

Все повече. Но ни очаква толкова много работа в тази посока. Защото през последните 10 години в света публичните институции, компаниите, гражданските организации и научните институти се обединиха около общ дневен ред за развитие. Стиснаха си ръцете около общи цели за устойчиво развитие и вече създават обща методология за тяхното постигане. А България на практика доброволно се изолира от тези процеси. Ние не слагаме важните теми на масата, някак ги заобикаляме. Не умеем да говорим и дискутираме конструктивно. Все още смятаме, че другият трябва да носи отговорност, а ние – не. Затова в публичното пространство бизнесът се бори да доказва ежедневно, че има смисъл от него. И трудно излиза от своето ежедневие да чуе новостите и да ги приложи за себе си. Наша работа е да доказваме с пример и лесни за прилагане указания, че КСО работи и носи ясни и измерими ползи.

Кои са най-осезаемите и големи грешки, които допускат компаниите по отношение на КСО политиките си?

Най-голямата грешка, която наблюдавам, е, че повечето компании все още не свързват КСО с основния си бизнес. Не разпознават в нея възможността да управляват работата си по-умно, по-отговорно и не й позволяват да реализира иновациите, които предлага. Последица от това разбиране е, че КСО продължава да стои в графата на разходите. Това я превръща в „евентуална“, при наличие на свободни ресурси и добронамерено ръководство.

Кои са основните теми, които ще засегнете в тазгодишния CSR семинар? 

CSR

Бих могла да опиша семинара като едно бързо, заземяващо, демистифициращо и вдъхновяващо пътешествие из основните КСО теми. В което, без да се усетят, участниците разбират как да превърнат съпричастността си към хората и планетата в една професионална, структурирана и управлявана дейност с ясно измерим ефект – за компанията и за обществото. След всяко негово издание участниците споделят, че подобряват своята работа, чувстват се уверени в решенията си и впоследствие аргументирано защитават проекти и бюджети пред своето ръководство.
С нетърпение очаквам следващото му издание през октомври!

Заинтригувахме ли Ви? Заповядайте на CSR семинара ни на 4 октомври! Регистрирайте се тук.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.