Sofia Design Week – през нашите уеб очи

Едно от положителните неща да живееш и работиш в столицата е голямата концентрация от събития, които се организират и случват именно и почти само тук. В този смисъл ние не пропускаме нито едно събитие/изява/мероприятие за дизайн и творчество. Следвайки тази традиция нашите дизайнерки станаха част от едноседмичната арт вълна в София. В този пост споделят своите впечатления.

Първият ден от форума на Sofia Design Week представи графични и продукт дизайнери, типографи и мислители от Швеция, Финландия, Холандия, Австрия, Полша и Израел. Сред разнообразната програма най-голямо впечатление ни направиха три от лекциите.

Безспорно гвоздеят на програмата беше „рок звездата“ на графичния дизайн в 21 век – Стефан Загмайстер. Той представи новаторските си идеи за това как трябва да творим и колко е важно да бъдем щастливи – да си създаваме краткосрочни и дългосрочни удоволствия стимулиращи умът и креативността ни. Последният му личен проект изследва именно щастието и неговите проявления и беше представен на форума.

Интересни бяха и идеите за взаимодействие между танц, време, визия и типография на графичния дизайнер с чехословашки произход Питър Билак. По време на лекцията си на тема It’s about time холандският възпитаник показа колко последователен, задълбочен в изследванията си и креативен трябва и може да бъде един дизайнер.

Основателят на David Report, Designboost, Carlson Ahnell и David Design Дейвид Карлсон пък ни представи част от идеите си заложени в книгата му Make design matter, която ще очакваме с нетърпение да излезе на пазара през месец септември. Припомнихме си колко е важно да бъдем смели, иновативни, да не се страхуваме от провали и винаги да търсим нови и различни решения.

Снимки от събитието може да видите тук.

Тhe best way to protect the future is to design it!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.