Видео в корпоративен контекст

Нека не се лъжем – видеото е най-лесното за “смилане” съдържание – не изисква концентрацията и времето за четене или дори за слушане. Именно това, плюс развитието на високоскоростния достъп в световен мащаб и у нас допринесоха за бързото му навлизане и завладяване на внимание и онлайн.

Видеото е вече в ежедневието на всеки в Интернет – линкове към музика, забавни клипчета, записи от семинари, рекламни и всякакъв друг тип видеа се прехвърлят по мейл, ICQ или Skype, споделят се чрез социални мрежи, слагат се като статус или се коментират в Twitter и блогове.

Отвъд чисто развлекателната част видеото навлезе усилено и съвсем не е за подценяване и в неговия корпоративен контекст. И все пак да намериш видео на какъвто и да е роден бизнес сайт е все още повече екзотика, отколкото реалност. Нека разгледаме възможностите за интегриране на видео съдържание именно от страна на бизнеса в различните типове корпоративни присъствия.

Какво видео да сложим
Най-лесният отговор – такова, каквото имаме. А ако нямаме? Да си направим.
Можем да поставим различно видео съдържание на сайта, например:
– корпоративен, професионално направен клип, представящ фирмата, ръководството;
– специално създадени за сайта видео-поздрави на ключови фигури от екипа на фирмата;
– рекламни спотове за наши продукти и услуги;
– обучителни клипчета за конкретни продукти;
– видео-обиколка на нашия офис, хотел, ресторант или друг обект;
– кратък видео анонс за наше представяне, семинар, друго специално събитие;
– екипно-създадено видео от последния тийм билдинг или обучение.

Къде да го сложим
Впечатлява наличието на видео още на първа страница. То може да се сложи, “вплете” в дизайна на сайта и да се сменя периодично или на “randome” принцип при всяко влизане да се редуват няколко клипчета. Това може да са акценти за конкретни продукти, видео от типа “добре дошли” или дори филм – корпоративно представяне.

Освен в началната страница видео може да се сложи според темата му на много други места навътре в сайта. Ако е продуктово – към продукти, ако е екипно – там, където представяме екипа.

Подходящо място на сайта, където да имате цялостен видео архив е в корпоративния блог.

Видеото да пътува и извън сайта
Каквото и видео да имате създадено – позволете му да “пътува” и го пуснете и извън пределите на своя корпоративен сайт, т.е. непременно го сложете някъде на сайта си, но освен това и на други места из Мрежата. Къде ли? Най-лесното е да го сложите в Youtube или Vbox7, например, но защо не и към своята група във Facebook или други социални мрежи. Ако говорим за екипно клипче, а някой от вашите служители има свой личен блог – позволете му да го сложи и там, например.

Линкове към ново видео можете да изпратите на свои ключови клиенти, партньори приятели по мейл или чрез другите канали за комуникация онлайн, да го споделите в Twitter също.

Отново правилото на Мечо Пух важи в пълна сила – “Колкото повече – толкова повече” – на колкото повече места го поставите – толкова по-голям е потенциалът много и различни хора да го видят.

One Thought to “Видео в корпоративен контекст”

  1. […] разни нерелевантни и “взаимствани” изображения. Видеото пък се надценява – не става толкова сложно и скъпо, […]

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.