Четирите най-важни елементи на сигурността на уебсайта

Четирите най-важни елементи на сигурността на уебсайта

Всеки ден около 300 000 уебсайта биват хакнати. Хакерските атаки идват под всякакви форми, но най-често целят да предизвикат финансови усложнения на компаниите. Кибератаките костват на компаниите десетки хиляди левове, без да споменаваме какви по-големи щети може да причини хакнатият уебсайт на бранд имиджа.

Притеснителното е, че малка част от компаниите са наистина добре подготвени за хакерски атаки от всякакво естество. По голямата част гледат на сигурността като лукс, което неизменно трябва да се промени, имайки предвид, че все повече бизнеси се прехвърлят почти или напълно в онлайн пространството.

Добрата новина е, че всеки бизнес може да предприеме конкретни стъпки, за да засили сигурността за уебсайта си. Ето и кои са елементите, които са задължителни за целта.

SSL сертификат

Secure Socket Layer – SSL – създава криптирана връзка между хост и клиент. Когато уебсайт използва SSL протокол, ще видите, че уебсайтът се обслужва в домейн, който започва с „https: //“, а не с „http: //“. За онлайн бизнеса, наличието на SSL сертификат на уебсайта е от съществено значение за всеки, който обменя потенциално чувствителна информация. През 2018 г. Google внедри актуализация на своя уеб браузър Chrome, която предупреждава посетителите на сайта, че уебсайтът не е защитен, тъй като няма внедрен SSL сертификат.

Защитна стена за уеб приложения (Web Application Firewall)

Защитна стена за уеб приложения (WAF) проследява трафика, идващ към вашия уебсайт, и блокира конкретен трафик въз основа на определени правила. Защитната стена на уеб приложение може да помогне за предотвратяване на хакери или вредни ботове да достигнат до Вашия сайт и да ви предпази от DDOS атаки, скриптове между сайтове и други вредни атаки, които могат да свалят Вашия уебсайт.

Мрежа за доставка на съдържание (Content Delivery Network)

Мрежата за доставка на съдържание (CDN) е система от свързани сървъри, които служат за достигането на Вашия уебсайт до крайни потребители по целия свят. Ако хоствате уебсайта си на един сървър, който управлявате, този сървър е отговорен за обработката на целия трафик, който идва към сайта. Ако не използвате CDN, централният Ви сървър може да бъде претоварен от трафик, което прави сайта Ви уязвим за DDOS атаки.

С помощта на CDN, можете да разпределите трафик през тази мрежа от сървъри, което прави уебсайта Ви много по-сигурен. Като допълнителен бонус, използването на CDN значително ще подобри скоростта на уебсайта. Това не само ще подобри цялостното потребителско изживяване, но ще Ви даде тласък в органичните резултати от търсенето.

Мониторинг на уебсайт

Един от най-лесните начини да се уверите, че уебсайтът Ви е защитен в дългосрочен план е да започнете да използвате услуга за мониторинг на уебсайт. Услугата Ви предоставя информация за това как се представя сайта, има ли прекъсвания, които трябва да бъдат отстранени, и дали има уязвимости, които трябва да бъдат отстранени. Благодарение на мониторинга, ИТ екипът може активно да отстранява проблеми, когато възникнат, преди да излязат извън контрол и да причинят сериозни щети на бизнеса Ви.

Ние, от ABC Design, имаме дългогодишен опит в качественото разработване на цялостни уеб решения, създаване на сайтове, менажиране на онлайн проекти и решения. Свържете се с нас за съдействие по въпроси за сигурността на Вашия уебсайт.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.