Дигитален маркетинг за стартиращ бизнес – най-важното, което трябва да знаем

Дигитален маркетинг за стартиращ бизнес - най-важното, което трябва да знаем

Когато стартираме нов бизнес, фокусираме максимално усилията си в това да спечелим първите си клиенти. Ако преди 15-20 години основните средства са били печатната реклама, билбордовете и други видове традиционни рекламни канали, то ситуацията в наши дни е коренно различна. През 2020 най-приоритетен и с най-голяма възвращаемост се оказва маркетинг в дигиталното пространство. Подготвихме за Вас най-важното, което трябва да знаете по темата.

Клиентите, както и конкуренцията се намират в онлайн пространството

Ако досега сте отлагали работата по позиционирането на бизнеса си онлайн по една или друга причина, то първото, което трябва да разберете е следното: Интернет промени коренно навиците на потребителите по отношение на търсене на информация и правенето на избор за покупка. Дали клиентът ще се довери във Вашата компания, вече до голяма степен зависи от съдържанието, което предлагате в онлайн пространството. Ако се замислим, към днешна дата всички вече сме свикнали, когато имаме въпрос, да го получаваме на минутата в рамките на 2-3 клика, посягайки към мобилното си устройсто, например. Каква по-добра причина от това да имаме полезен и информиращ сайт, както и добре поддържана Фейсбук страница? Ето една – Вие може и да не се намирате онлайн, но конкурентите Ви със сигурност са. Което, както стана ясно вече, може да има решаващо влияние върху избора на потребителя.

Шанс да опознаем по-добре целевата ни аудитория

Дигиталният маркетинг позволява директно да взаимодействаме в реално време с публиката, до която искаме да достигнем. С течение на времето, ще ставате все по-запознати с това какво най-точно искат и очакват от Вас потребителите и това ще Ви позволява да прецизирате продуктите или услугите си, както и да засечете и отстраните проблемите. По този начин от просто един бизнес, Вие ще се превърнете в доверен партньор, ще установите връзка с потребителите си.

Не са необходими огромни бюджети

Ако ограниченият бюджет е една от причините, поради които се колебаете да започнете, можете спокойно да оставите назад всякакви съмнения. За разлика от традиционните рекламни канали, дигиталния маркетинг е значително по-евтин спрямо ефективността, която осигурява. Тъй като позволява по-прецизно таргетиране, можете да сте сигурни, че ще вложените средства биха били оправдани.

Нужни са конкретни знания, за да направим първата крачка

Както и при всяко друго начинание, и тук трябва да учим, за да можем да прилагаме успешно маркетинг в дигитална среда. Наскоро Жюстин Томс, мениджър Бизнес развитие в ABC Design & Communication, проведе обучение по дигитален маркетинг като част от Програмата за развитие на дигитални умение към Стартъп Фактори в Русе. Включиха се 20 души на възраст от 20 до 60 години, живеещи в България и в чужбина, развиващи собствен бизнес или все още планиращи такъв. Обучението с практическа насоченост включваше конкретни насоки и утвърдени, работещи практики за планиране на фирмен сайт, присъствие в социалните мрежи и разработване на каналите за комуникация с клиенти по примера на някои от най-успешните компании в дигиталния свят.

Ние, от ABC Design, сме на линия, ако имате нужда от ценни познания в областта на дигиталния маркетинг, които да помогнат на бизнеса Ви да се позиционира по-добре онлайн.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.