Дигитална екосистема – какво е и защо е нужно за успеха на бизнеса Ви?

Дигитална екосистема - какво е и защо е нужно за успеха на бизнеса Ви?

Може да се каже, че онлайн присъствието на бранда ни в различни социални канали е почти задължително, но само по себе си достатъчно ли е за успеха на бизнеса ни като цяло? Отговорът е не. Тук идва ролята на днешната тема на блога на ABC Design -създаване на солидна стратегия, която обхваща много повече от просто присъствие в социалните мрежи. С други думи – дигитална екосистема.

Какво е дигитална екосистема?

Дигиталната екосистема е динамичната интеграция на вътрешни отдели, системи, инструменти, доставчици и външни партньори, комбинирани по такъв начин, че да увеличат потока от данни в организацията, в резултат на което да се усъвършенства представянето на бизнеса. Дигиталната екосистема позволява на бизнеса да расте непрестанно, допринасяйки за взаимоотношенията с клиентите, които получават още повече стойност от работата си с нас. От друга страна се намалява негативното влияние на остарелите системи и технологии, които пречат да сме в крак с постоянно променящите се вкусове, нужди и интереси на съвременната аудитория.

Как работи дигиталната екосистема? За да се създаде успешна такава, е необходимо обновяването на системи, инструменти, организационни единици, както и намиране на външни партньори. През последните десетилетия компаниите инвестираха доста в снабдяване с модерни технологии и софтуер, но без да имат план за това как тези инструменти ще си взаимодействат и ще се интегрират с други отдели на компанията. Дигиталната екосистема дава отговора на това – интегриране на инструментии и технологии за подобряване на представянето на бизнеса, постоянен растеж и даване на повече стойност за потребителя.

Дигитална екосистема - какво е и защо е нужно за успеха на бизнеса Ви? 1

Пример за успешна дигитална екосистема – Uber

Компанията, базирана в Сан Франциско – Uber – е услуга за споделено пътуване с кола, както и доставка на хранителни стоки до домовете и бизнеса. Uber използва редица технологии: смартфони, канали за социални медии, разработчици на приложения от трети страни, магазини за мобилни приложения, лични дигитални асистенти като Alexa на Amazon, анализи, услуги за предоставяне на местоположение, геопространствени услуги и алгоритми за оптимизиране на маршрута, финансови услуги, позволяващи транзакции. Обединявайки тези технологии в своята мобилна екосистема, Uber извършва 15 милиона пътувания дневно в повече от 600 града в 65 държави.

Кои са характеристиките на добре функциониращата дигитална екосистема?

На първо място, в центъра на успешната дигитална екосистема е клиентът. При толкова информация, която се публикува ежедневно през редица медийни платформи, за да грабнем вниманието на клиента, трябва да имаме най-добрия персонализиран подход, който да не се ограничава само до отдел клиентско обслужване на компанията, а да ангажира всеки един от останалите отдели. Динамиката е друга важна характериситка – нужно е иновативно мислене, което да излиза от рамката, водено от анализи на данни, придобити чрез модерната технология. Това ще помогне на компанията да е по-гъвкава към промените на бъдещето, вместо да става жертва на тези промени. Автоматизацията е ключова за извличането на данни по най-бързия начин. Това помага за по-персонализираното преживяване по всички канали, тъй като данните се превръщат в предпочитания, трендове и модели на поведение. А колкото повече информация имаме, толкова по-способни сме да превърнем повече клиенти в лоялни такива, дайваки им повече стойност в резултат на това, че ги познаваме в повече дълбочина.

Как да изградим една добре работеща дигитална екосистема?

Първо трябва да определим къде се намираме в момента, за да дефинираме отправната точка. С какви инструменти, системи и технология разполагате в момента, кои ще са необходими за напред, кои са по-скоро вече ненужни, с какво ново трябва да се снабдите. Следващата стъпка е да разберете как да направите всички поотделно да работят в едно цяло за подобряване на извличането и потока от данни през цялата организация. Следващото, което трябва да вземете под внимание е дали и как ефективността на всеки инструмент може да бъде повишена. Тук служителите и други заинтересовани страни в бизнеса могат да са от полза. Накрая на базата на всичко научено, съставете списък на всички инструменти по приоритетност. Така ще можете да дефинирате какво може да се направи за подобряването на дигиталната екосистема на бизнеса Ви.

Дигитална екосистема - какво е и защо е нужно за успеха на бизнеса Ви? 2

Как дигиталната екосистема дава повече стойност на бизнеса Ви?

  • Увеличаване на продажбите – както споменахме вече, повече и по-детайлни данни ни позволяват да разбираме по-добре потребителите, което води до по-успешни продажби.
  • Възвръщане на инвестицията – дигиталната екосистема гарантира, че всеки канал работи на възможно най-опитмално ниво. Например, ако целта ни е съдържанието и рекламата ни да се появява там, където трябва и да предизивика необходимата реакция, вместо инвестираните средства да се пропиляват на място, където няма голям интерес.
  • Увеличено използване на технологиите в компанията – потребителите са много по-склонни и податливи на възприемането на технологиите във всяка сфера от ежедневието. При компаниите е малко по-различно. Отнема повече време на традиционните бизнес структури да се приспособят. Дигиталната екосистема не е просто повод служителите да бъдат обучени как да използват нови технологии, а става въпрос за цялата компания да възприема и работи непрестанно с всяка нова технология с цел подобряване на ефективността.

Екипът на ABC Design има 24 години опит, помагайки на бизнеса да възприеме технологиите на 21 век. Свържете се с нас, за да научите повече!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.