Драгомира Шулева за кризисните комуникации в IT сектора – какво трябва да знаем?

интервю с Драгомира Шулева

Драгомира Шулева е психолог по образование, обучител от 1993-та, сертифициран консултант по мениджмънт от 2003-та година и коуч в процес на сертификация към ICF. Управител и старши консултант в консултантска фирма Заедно ЕООД  На уебинара Кризисни комуникации в ИТ сектора- навън и навътре Драгомира ще ни сподели полезна информация за това какво можем да научим във времена на криза. Ето и какво ни разказа тя.

Има ли специфика при работата на специалистите Човешки ресурси
специфично в ИТ Сектора?

Да, има известна специфика поради естеството на работата – повече аналитична и преимуществено онлайн, което поставя на изпитание вътрешната и междуличностната комуникация. В тези усложнени условия, в които живеем сега, почти всички изпитаха известни затруднения, когато трябваше почти всичко – включително и HR процесите – да се изнесат изцяло от офисите и това “ново нормално” продължава вече 6 месеца.

Промяната създаде известна несигурност, стрес, разми се баланса между работата и личния живот, когато трябваше да работят от къщите, които споделят с техните семейства. Нарушиха се неформалните структури на колегите, които обядват или излизат заедно, за да споделят лични и служебни неща. Комуникацията във фирмите премина изцяло онлайн и е истинско предизвикателство за всички колеги, които се занимават в човешките ресурси да осигуряват бърза и точна, мотивираща и навременна комуникация, както навътре към екипите си, така и навън към клиентите и обществото. Именно за това решихме да направим този уебинар, като продължение на първия, за да адресираме специфичните казуси и проблеми, които са характерни за ИТ сектора.

Приложими ли са световните техники и актуални подходи за у нас?

Ние следим световните тенденции и търсим добри практики, които да могат да се прилагат у нас. Различни са обаче законовата рамка и новите правила, които налагат отделните правителства, с оглед на непрекъснато променящата се ситуация. Различните бизнеси и различните сектори също пострадаха различно от кризата. Дори и на пръв поглед ИТ сектора да изглеждаше най-подготвен за работа онлайн, той също пострада като загуби клиенти, пазари и дори ключови служители. Нужен е индивидуален подход към всеки служител и всяка една ситуация във фирмата, за да могат да се запазят както хората, така и бизнеса.

Кой е поканен да вземе участие в уебинара?

Този уебинар е създаден за тези специалисти и мениджъри, на които им се налага да управляват комуникационния процес в организациите – както навътре към служителите, така и навън към обществото. Това са – хората които поемат функциите на вътрешните и външните комуникации, процесите по управлението и развитието на човешките ресурси, програмите и инициативите по корпоративна социална отгооврност (КСО). Не на последно място, това са всички, които директно комуникират с екипите си и искат да станат по-ефективни в подходите и посланията, които изпращат. Или за по-кратко на “чист български език”, който е характерен за IT сектора и постепенно завладява и останалите сектори в тази предимно онлайн комуникация, това са PR&HR&CSR.

Ако искате да придобиете полезни знания за добрите практики и опит за успех в бизнеса, се включете в нашия уебинар на 18 септември тук. Очакваме Ви!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.