Редизайн, освежаване на сайта или изграждане на нов сайт?

Редизайн, освежаване на сайта или изграждане на нов сайт? 1

Защо и кога е необходимо освежаване на един уеб сайт

Често още при първите разговори за изграждането на нов уеб сайт става дума за очакванията за времето, в което той ще върши работа и няма да е необходима активна намеса по него, отвън рутинната поддръжка. Често инвеститорът, клиентът искат сайтът да служи завинаги или поне за идните пет години. Разбира се подобна възможност съществува, но това не означава, че след пет години сайтът ни ще изпълнява правилно поставените му цели и задачи. Защо ли? В динамичното време, в което живеем не само технологиите, но и бизнесът ни се променят само в рамките на година-две, понякога дори за месеци. Така, както наемайки нов офис не можем да сме сигурни, че ще ни е достатъчен и ще изпълнява правилно функциите си след две години, така и сайтът ни – ще расте и ще се променя с времето. Ясно е, че след пет години ако поне не сме пребоядисали офиса той ще изглежда плачевно – така е и със сайта.

Редизайн, освежаване на сайта или изграждане на нов сайт? 2

И все пак – кога е необходимо да освежим сайта си и защо?

Основните причини могат да са две – ако бизнесът ни е вече доста променен във времето от създаването на първата версия на сайта ни (а най-вероятно е именно така) или ако наистина са минали две-три години и не сме освежавали и променяли нищо по сайта си (отвъд стандартните новини, нови текстове и снимки в “Продукти”, например или сме сменили телефоните за контакт).

Как да подходим? Освежаването на сайта обикновено се възлага на фирмата, която го е изградила. Това прави процеса по -лек, бърз и ефективен. Обикновено времето за работа по редизайн е по-кратко и сумата – значително по-малка от тази, за наново изграждане на сайта.

Правилното поставяне на целите в началото отново е решаващо за успеха на действията ни. Модернизиране, добавяне на функционалности или просто промяна на цветовата схема – къде ще е акцентът зависи от това какво искаме да получим като резултат, в противен случай ще превърнем редизайна в самоцел, което не е добре. В някои случаи дори само подмяната на няколко снимки или графични елементи на сайта са достатъчни за неговото освежаване. В други има необходимост от въвеждане на повече нови рубрики, разместване на елементи. Няма единно правило – сайтът не е конфекция и е добре да следва необходимостите на бизнеса ви и тяхното виртуално измерение.

Следва да се има предвид, че апетитът идва с яденето и понякога от желание за леко освежаване се стига до цялостно преработване на сайта, в което, разбира се, няма нищо лошо, стига да имаме ресурса (човешки, финансов) да го направим.

Редизайн, освежаване на сайта или изграждане на нов сайт? 3

Кога е необходимо да създадем изцяло наново сайта си?

В някои случаи само редизайн или лек “face lift” не са достатъчни. Технологиите се променят и дори само това при сайтове наситени с повече функционалности или с повишени изисквания към сигурността и защитата на информацията е достатъчен аргумент сайтът да се изгради софтуерно наново. А с това – и да се направи нов дизайн, което не е задължително.

В други случаи визията изисква драстична промяна – имаме ново лого, налагаме нов брендинг – налага се да преработим сайта, който е с по-представителни функции, без да преработваме кода му.

При изграждането на втора и следващи версии на сайта е благоразумно да се съберат оферти от няколко достарчика на уеб услуги, за да се избере най-доброто решение за конкретния случай.

Разписването на подробно задание, започването от самото начало е силно препоръчително тук, още повече опитът от изграждането на първата версия на сайта ще е в силна помощ, което ще улесни процеса.

Няколко съвета

  • Не отлагайте много редизайна или подмяната на сайта си.
  • Създаването на нова версия на сайта е добър повод да поразгледате добре стария, да прецените кое да отпадне и кое да остане, да осмислите от друга гледна точка бизнеса си.
  • Отделете достатъчно време за новия сайт, не пришпорвайте създаването му, за да стане наистина добър.
  • Разгледайте сайтовете на конкуренцията и на водещи чужди фирми във вашата област, изведете основните елементи, които ви харесват и липсват в стария ви сайт.
  • Помислете какво още да включите с оглед на това сайтът да е максимално полезен на вашите публики и винаги го глеайте с техните, а не с вашите очи.
  • Не променяйте прекалено често дизайна на сайта си – това ще доведе до объркване у посетителите ви, ако част от тях ви навестяват по-често.
  • Не допускайте новата версия да изглежда по-зле или върши по-малко работа от старата.

За всичко по Вашия сайт – личен, на фирма или институция, за Вашето онлайн присъствие може да се доверите на нас. Дългогодишният ни опит и умел творчески екип ще направим най-доброто! Пишете ни още сега на office при @abcbg.com

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.