Employer branding – какво представлява и има ли нужда от него?

Employer branding – какво представлява и има ли нужда от него?

В днешно време да се запознаеш с потенциалните си работодатели е толкова лесно, колкото и да проучиш най-новите дестинации за брънч. Изправени пред тази реалност, работодателите трябва да предприемат проактивен подход за привличане и ангажиране на най-добрите таланти. Тук на помощ идва employer branding-a или стратегията за изграждане на работодателска марка. Тя може да помогне на всеки бизнес да намери най-добрите и подходящи потенциални служители, както и да задържи текущите такива. Стана ви интересно? Ние сме насреща да ви дадем повече контекст.

Какво представлява employer branding?

Employer branding или работодателската марка е репутацията на вашата компания като място за работа. Това е начинът, по който хората възприемат ценностите на компанията и работната среда в нея. Макар и в определена степен работодателската марка да не е под ваш контрол, то репутацията ви като работодател съществува в съзнанието на потенциалните и текущи служители, като се формира от техните мисли, впечатления и интеракцrи с вас. Важно е да знаете, че дори и да не управлявате вашата работодателска марка, то вие имате такава. Затова е важно да имате стратегия, която да повлияе начина, по който настоящите служители и останалата час от работната сила възприемат марката на компанията. Това е вид брандинг, който е насочен конкретно към работната сила на компанията и потенциалните ѝ бъдещи служители. В резултат на него ще можете да задържите ценните ви кадри, както и да привлечете нови такива на високо ниво.

Employer branding – какво представлява и има ли нужда от него? 1
Източник: freepik.com

Предимства на силната работодателска марка

Макар и последните годините развиване на работодателска марка да стана много популярно, то все още има бизнеси, които не могат напълно да се възползват от плюсовете на развитата работодателска марка. Това не е тенденция, която ще отшуми след време, а напротив – ще става дори задължителна стратегия от бизнес стратегията на компанията, за да може тя да се развива успешно. Ето и някои от предимствата на развитата и силна работодателска марка:

  • Добра репутация на компанията  – когато имате силен и добре развит employer branding, то не само репутацията ви като компания работодател, но и цялостно бранд имиджът ще бъде подсилен и хората ще имат добро мнение за вас;
  • Силна фирмена култура и задържане на служители – employer branding-a се грижи не само за успешния имидж сред потенциалните кандидати за работа, но и за благосъстоянието и развитието на текущите служители. Когато се грижите за техния успех, те ще са доволни и ще искат да останат в компанията и да допринасят за нейното развитие;
  • Привличане на качествени таланти – когато имате добра фирмена култура и проявявате грижа към служителите си, то потенциалните такива забелязват това и биват привлечени бързо от вашия бизнес като работодател. Така не само ще можете да привлечете качествени кадри, но и млади такива, тъй като младите хора все повече се интересуват от коректно отношение на работно място;
  • Спестяване на средства – силната работодателска марка компенсира нуждата от влагане на много средства в подбора на служители, тъй като служителите активно кандидатстват в компании, за които знаят, че имат хубава работна среда.
Employer branding – какво представлява и има ли нужда от него? 2
Източник: freepik.com

Кой отговаря за работодателския бранд?

Обикновено когато мислим за стратегии за изграждането на работодателска марка, то първо на ум ни идва отдел “Човешки ресурси/ HR”. Макар и това да е вярно, то те сами по себе си не могат да предприемат необходимите действията, за да създадат и имплементират подобна стратегия. Работодателския бранд, както наблегнахме, не е нещо, което създавате сами. Напротив – то се формира от служителите ви, техните близки, от останалите хора в професионалната ви среда. Във вътрешната ви фирмена среда, ето кои са заинтересованите страни:

  • Основателите/ собствениците на бизнеса, главния изпълнителен директор и всички ръководители, чиято отговорност е стратегическата визия за компанията и определят нейните ценности;
  • Преките ръководители, които ръководят, оценяват и обучават членовете на екипите си;
  • Отдел “Човешки ресурси”, който се грижи за добрите взаимоотношения със служителите и установява фирмените политики;
  • Маркетинг екипът, който се грижи за външната комуникацията на компанията.
Employer branding – какво представлява и има ли нужда от него?  3
Източник: freepik.com

Всички тези заинтересовани срани трябва да работят заедно, за да поддържат силен и здрав работодателски бранд.

ABC Design and Communication имаме 25 години опит в дигиталното пространство, нашият екип е винаги на линия и ще се радваме да съдействаме с консултация или с реализацията на Ваш проект. Потърсете ни още днес!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.