Гласуваме ЗА българската кирилица!

markПреди дни стартира уникална инициатива в подкрепа на българската кирилица – http://cyrillic.bg/

Ние в Ей Би Си Дизайн я подкрепяме напълно и затова решихме да споделим и тук за нея. Ето какво казва Лусина Терзиян – дизайнер в екипа ни, за българската кирилица:

“Инициативата е страхотна и явно моментът за разговори за Типография и обръщане специално внимание на българската кирилица е назрял. През изминалия уикенд имаше страхотна типографска конференция и уъркшопи в betehaus. Днес се открива изложба. Пускането на този сайт …

Има страхотни български типографи в момента – Илия Груев, Кирил Златков… и макар че в България нуждата от български кирилизирани шрифтове и нови такива все още не се е осъзнала напълно е страхотно, че има хора, които се развиват на световно ниво в тази област.

Шрифтовете носят в себе си културата и духа на времето, изразяват определено настроение, идентичност, послание… Важни са за комуникацията, за общуването с клиентите на даден бранд.

За сайтовете – хубаво е да се използва шрифтова фамилия, в която има различни степени на чернота на буквите и курсиви, за да се степенува информацията. Ако следваме максимата “Content is the king”, то шрифтът, който използваме за съдържанието на сайтовете ни е от изключително значение. Хубаво е да не се ограничаваме до системните шрифтове. Google web fonts предоставя вече доста богато портфолио от хубави и безплатни кирилски шрифтове (за съжаление по-голямата част руска). Но трябва и да сме наясно, че вероятно някои стари браузъри няма да ги покажат.

Основната разлика между българската и руската кирилица е в редовните (или малките) букви и по-точно – б, в, г, д, к, п, т, ц, ш, щ. В руската кирилица редовните букви са копие на главните, а в българската имат различно изрисуване.”

Подкрепете и вие инициативата в подкрепа на българската кирилица: http://cyrillic.bg/

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.