Кратък Наръчник за комуникации в социалните мрежи по време на протести

Кратък Наръчник за комуникации в социалните мрежи по време на протести - 1

Последните дни в България са белязани с масови протести с искания за оставки. Това е хубаво – протестите, мирните протести са важен инструмент на гражданското общество и демокрацията. Прави ни впечатление, че както в първите седмици на КОВИД-19 у нас, така и сега, страници в социалните мрежи, най-вече най-популярната у нас Фейсбук не се поддържат по подходящ за такива времена начин.

Обобщаваме няколко съвета, които се надяваме да са полезни на всички колеги, клиенти и приятели, които поддържат социални канали – свои или на клиенти.

1. Нека това правило е Номер 1 винаги, не само във време на протест – преди да натиснете бутона “публикувай” прегледайте дали времето ви (макар и предварително планирано) е адекватно – погледнете фийда си и ако там доминира една новина (гори някоя стара знакова катедрала, терористи са врязали самолета си в ключова сграда, родило се е кралско бебе, главен прокурор е подал оставка или 50 000 души в София са на протест в същото време и снимат и стриймват активно) – ако вашата новина не е в този тренд по-добре изчакайте и отложете публикацията.

2. Ако в момента няма чак толкова важно събитие реално случващо се, но голяма част от Вашата аудитория е на площада и иска нещо важно – отново отложете публикацията си. Рискувате да потъне и да не се види, т.е. ефектът от нея да е наистина малък.

3. Не ви вълнуват протести и масови събития (концерти, мачове), но другите хора са само с това в главата си – да, тук се иска да се развие една специфична чувствителност към трендовете в социалните мрежи, но по-добре отложете публикуване.

4. В тези времена сутрин и по обяд публикациите са по-адекватни, ако са с бизнес насоченост, а след 16 ч избягвайте постове или споделяния по групи, разгръщане на дискусии – няма да има ефект.

Кратък Наръчник за комуникации в социалните мрежи по време на протести - 2

5. Лошото е не, че публикациите ви биха имали по-малък рийч и отговор, по-лошото е, че могат да предизвикат негативен отговор у ключови ваши фенове и клиенти, които обаче в този момент се вълнуват силно от съвсем друга тема и викат на площада “Оставка” и се чудят защо ги занимавате с новия си продукт точно сега, а не сте на площада до тях.

6. Във всички тези случаи е добре да отложите – час, ден, седмица, особено ако имате да анонсирате нещо важно. Ако все пак решите да не отлагате – подберете най-адекватния час. Поспестете от бюджета за промотиране, като оставите част от него за по-спокойно време.

7. Майсторство, наистина голямо майсторство е да успеете да “яхнете вълната” и да направите публикации за своята тема в контекста на това, което вълнува масово хората. Маркетинг в реално време – real time marketing. Да, когато е за политически теми е сложно, изисква се смелост, но знаем че може (за справка потърсете реакцията на IKEA с чадъра и Путин).

Пожелаваме на всички успешни мирни протести и по-добри времена за истински бизнес, позитивна бизнес среда и успешни маркетингови комуникации!

Прочетете още:
3 книги за маркетинг и комуникации в дигиталната епоха, които препоръчва Жюстин Томс

Маркетинг чрез съдържание – как да бъдем атрактивни и полезни в уеб

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.