Маркетинг чрез съдържание – как да бъдем атрактивни и полезни в уеб

Content marketing

marketing

Съдържанието превръща уеб сайта в печеливш. Колкото и тривиално да звучи това, в него се крие ключовия елемент във всяка комуникационна стратегия, а именно – съдържанието. Независимо дали става въпрос за съдържание в уеб сайт или социалните мрежи, неговата основна и най-важна функция е да предаде основното послание на целевата ни аудитория. Ето защо е важно то да бъде „апетитно“ поднесено на потребителите.

Защо обръщаме внимание на съдържанието?
Съдържанието е този инструмент, който въвлича потребителя в основната идея. Както всички добре знаем, потребителското внимание е ценно, но и трудно достижимо. Ето защо нашето съдържание трябва да бъде толкова убедително и интригуващо, че да успее да привлече окото на таргет аудитория ни, но и нещо много важно – да я въвлече в проблематиката дотолкова, че да успее да провокира интеракция от нея.

Съдържанието не е само текст!
Забелязали сме, че когато стане дума за съдържание, хората си представят просто един чист и сух текст. Наблягането на текстовата форма обаче, изкривява много идеята за уеб съдържанието. Текстовата „плънка“ в уеб-а не е единственият начин за предаване на послания и информация към потребителите, съществуват много други възможности. Това са анимации, видео, графики, снимки, форми, звук… обединени в различни структури като статии, инфографики, трейлъри, видео лекции, звукови фонове и т.н. Всеки от изброените елементи намира своето място в идеята за това какво е съдържание, съответно заслужава да му се обърне специално внимание при изработката на комуникационна стратегия.

content marketing

За изображенията, графиките, видеото…

Ето малко информация за размисъл*:

– 46% казват, че дизайнът на уеб сайта е критерий номер 1 за разпознаване на бранда и като фактор за доверие.
– 40% от хората реагират по-добре на изображение от колкото на 1000 думи.
– Публикации с инфографики помагат за ръста на трафик средно с 12% повече, отколкото тези, които нямат.
– Pinterest генерира повече реферален трафик от YouTube и LinkedIn, взети заедно.
– Снимка в публикация на Facebook събира по-голямо взаимодействие отколкото текст, видеоклип или връзки.

Убедихме ли ви във важността на визуалното съдържание?

За звука в макретинга на съдържанието…
Хем по-чисто, хем по-лесно… Сигурни сме, че няма нужда да довършваме текста, тъй като вече се сещате за мелодията от рекламата на Мистър Пропър. Тя е много забавна и лесно запомняща се. Познатата мелодия затвърждава бранда и помага още по-силно за осъществяването на покупка.

Среда за изпълнение на маркетинга чрез съдържание
Софтуерната среда, чрез която се излъчва съдържанието, трябва да е пригодена и да обезпечава нуждите и изискванията на бизнеса. В една комуникационна стратегия от основополагащо значение са именно каналите, в които ще се „пласира“ съдържанието. Ако те не съответстват по смисъл, дизайн или визия, то ще се изгубят и основните послания към таргет аудиторята ни.

Ние, от ABC Design & Communication, сме на ваше разположение за изготвяне на стратегия за маркетинг чрез съдържание.

Ако пък темата ви е заинтригувала, заповядайте на семинар „Маркетинг на съдържанието“.  Лекторът- Жюстин Томс, мениджър “Бизнес развитие” в ABC Design & Communication, ще представи в 7 лекции как да поддържаме баланс за повече продажби и успехи онлайн.

Очакваме вашите запитвания!

*Данните са взети от tax.thomsonreuters.com

Вижте още: Маркетинг на съдържанието – 3 важни маркера за успех

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.