Марина Стефанова за лидерството във време на криза

Лидерството във време на криза 1

Тя е социален предприемач, вдъхновител на идеята за Младежка предприемаческа борса и дългогодишен обучител на участниците в нея. Активно участва в международни проекти като експерт, лектор и оценител на бизнес и социални предприемачески проекти и идеи, дългогодишен експерт и изследовател в областта на КСО. От години работи, преподава, пропагандира пред бизнеса нуждата и възможностите, които КСО дава. Представяме Ви експерът Марина Стефанова, която ще бъде лектор на нашия уебинар Корпоративно лидерство във време на криза.
Ето какво споделя тя.

Какво показа за лидерството настоящата криза?
Човешката история учи, че кризи е имало винаги и ние не живеем в някакво изключително различно време. Разбира се, всяка от тях е имала своите особености от типа «за първи път». И в това се крие предизвикателството. Ние разчитаме на лидерите си да бъдат по-подготвени от нас и да разпознаят, да ни обяснят, да ни преведат през този «първи път». За месец и половина от началото на поредната човешка криза ние видяхме, че някои мениджъри не са си на мястото, а други ръководят не само ежедневните процеси, но и помагат на хората да преминат през несигурността в настоящето, страха от евентуално бъдеще и отчаянието, че ние няма да сме или да сме полезни в някои от неговите сценарии. С ясното уверение, че не сме изгубили правото си на избор и сме най-важната част от решението.

Как се изгражда един лидер в днешния ден?
Една от хубавите страни на кризите е, че действат като лакмус и безпогрешно показват кой наистина може да води и докъде бихме стигнали под неговото ръководство. Лидерството е поредният талант, който някои хора притежават в по-големи дози при раждането си, но всички трябва да развиваме с много внимание и труд. Не трябва да се заблуждаваме, че то е достъпно само за „избрани“ позиции. Днес Дженаро Арма, капитан на круизния кораб Диамантената принцеса, се превърна не само в лидер на повече от 700 пасажери с положителна проба за COVID-19, но и в модерния герой, въплъщаващ всички най-висши ценности на Италия за целия свят. Неговото обръщение към екипажа му „гладиатори мои“ бе туитвано повече пъти от речта на английската кралица.

Какви три съвета би дала на ръководителите, които искат да утвърдят себе си и като лидери?
На първо място трябва да имат ясен и категоричен план за това какви са следващите стъпки в близкото бъдеще – какво предстои и каква е ролята на всеки един от участниците в този план. Трябва да подчертая, че единствената правилна стратегия е да бъдат автентични и да не се опитват да налагат някакъв измислен образ за себе си. Сега не е време за ПР, а за споделяне и общение с хората. Последно, но не по важност, от тях се очаква да изказват и проявяват съпричастност, солидарност със своя екип. От една страна към промените и предизвикателствата, които те водят след себе си в личен план, и от друга – към това, че никой не трябва да се почувства дискриминиран и изоставен в новата ситуация.

Кой е поканен за уебинара?
Вярвам, че уебинарът ще бъде полезен за всички мениджъри на средни и висши позиции в големи корпорации, собственици на малки и средни компании, които търсят информация и насоки за това как да подобрят своето общуване с хората, които разчитат на тях. Той е също полезен за младите хора, които търсят уверение в това, че лидерите, които са припознали, са онези, които ще ги доведат до бъдещето, което търсят. И за онези предприемачи, чието вдъхновение и смелост, нови идеи и бизнеси очакваме да видим по пътя си след кризата.

За да откриете повече полезни съвети за лидерството във време на криза, регистрирайте се за уебинара ни тук! Регистрацията е задължителна, а местата за ограничени!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.