Маркетинг план за “Книжарница на колела”

book-store

Маркетингът е изкуство да се привличат и задържат рентабилни клиенти“, казва Филип Котлър – бащата на съвременната маркетингова наука.

Не знаем дали главната героиня Нина Редмънд от романа “Книжарница на колела” от Джени Колган (издателство “Слънце”) е чела книгата, което не е изключено, като се има предвид, че работи в библиотека. Но дори и да не е я е чела, има отличен търговски нюх.

С две думи за Нина: тя е на 29 години, от Бирмингам, библиотекарка и от години си мечтае да има книжарница в каравана, с която да обикаля градове и села и да продава книги. Съдбата най-ненадейно й помага, като я съкращават от работа и получава добро парично обезщетение. Предприемачът в Нина закрещява с пълно гърло и тя решава: сега или никога. Няма да разказваме книгата, ще ви оставим удоволствието да я прочете. Ще посочим само няколко момента от нейния успешен маркетинг план.

1. Намира ниша в бизнеса – там, където има търсене, но няма предлагане.
2. Измисля подходящото име за книжарницата си.
3. Гъвкава е – прави малки корекции в плана, които не я отдалечават от целта, от Бирнингам – вторият по големина град в Англия и Обединеното кралство се мести в едно малко градче в Шотландия.
4. Търси възможности за закупуване на книгите на най-изгодна цена.
5. Изобретателна е по отношение на начините за доставка на книгите.
6. Прави проучване къде и кога са местните фестивали и фермерски пазари, където има потенциални клиенти.
7. Наема работник на почасова работа.
8. Създава фейсбук страница на проекта си, която поддържа редовно, включително с график на гостуванията на книжарницата по градове и села. (Ако Нина беше клиент на ABC Design, бихме я посъветвали да си направи и блог.)
9. Бизнесът й има кауза – освен търсената печалба, Нина е идеалистка и романтичка и вярва, че мечтата й е да събира книгите с хората, хората с книгите, за всяка книга има читател, всеки е потенциален читател, но може би още не го знае и че книгите спасяват животи. Това е добавената стойност, който всеки бизнес би трябвало днес да има – да връща нещо обратно на обществото.
10. Обича, направо обожава работата си – това не е маркетингово изискване, но пък е задължителна предпоставка за успешен бизнес.

Книгата е чудесна! Прочетете я, за да се насладите на историята за една млада жена, която прегръща мечтата си.

Искате ли да обсъдим ваше бизнес начинание? Имате ли бизнес фейсбук страница и поддържате ли я редовно? ABC Desgn & Communication е на линия да поговорим по всички въпроси, за да върви бизнесът ви напред. Обадете ни се!

Още по темата:
3 начина да изберете къде в Интернет е най-добре да присъствате
Без книги не можем

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.