ROI или маркетинг на влиянието

Влиянието е способност да предизвикаш или промениш нечие поведение. Общо взето това искат всички занимаващи се с маркетинг и реклама. Няма значение дали работят за конкретен бренд, продуктова категория, кауза или … политика. Социалните медии и особено Facebook са най-модерното място, където искаме да упражняваме влияние. Да общуваме, забавляваме и обучаваме потребителите. В крайна сметка целта е винаги една и съща – да има сделка.

Кредит: socialmediatoday
Кредит: socialmediatoday

Добре познатата ни абревиатура ROI поставена в контекста на днешния маркетинг означава Възвращаемостта на влиянието (Return on Influence). С други думи – какво от това, че имам  5 000 уникални потребителя в сайта всеки ден, 30 000 фена във Facebook, 160 лайка и 90 споделяния на последния статус. Как се измерва това във влияние и как това влияние се конвертира в действия? Каква е нашата полза и достатъчно ли е това да постигнем поставените си цели?

Кои са нашите ключови индикатори за представянето ( KPI ) или как оценяваме, дали 100-те лева изхарчени за реклама във Facebook или за поддържане на фен страница си струват.

Маркетингът на влиянието е натоварен с очаквания да реши всички бизнес проблеми. Често казваме че не вярваме в изобретяването на “хапче за всичко” и все пак ни се ще да намерим магическата формула.

Темата е много голяма и едва ли можем да я обясним в един блог пост. Иска ни се да споделим най-важното. Единственият познат и доказан начин за управление на влиянието (онлайн и офлайн) е съчетанието от подходящо съдържание, мрежа от хора, чрез която то да се разпростани, множество социални интеракции. Най-важна е комуникацията човек-човек.

Преди се считаше, че който държи медиите (печатните) държи и лостовете за влияние. Далеч сме от мисълта да подценяваме масовите комуникации. Виждаме каква битка на политическо и икономическо ниво се води за контрол на медиите и днес. Но никога досега хората не са били по-улеснени в опитите си да влияят. Нужно е да докажеш експертност по темата, да се обградиш с хора, които разбират и ти вярват. Под “хората” имаме предвид индивидуални експерти, мениджъри, предприемачи, фирми или НПО, които остават извън дневния ред на масовите медии.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.