Скам / SCAM на електронна поща – измама, която лесно успява – няколко съвета от нас

Скам / SCAM на електронна поща - измама, която лесно успява - няколко съвета от нас

В последно време няколко наши клиенти се допитаха до експертното ни мнение дали конкретни мейли са скам / SCAM и дали наистина да кликнат, за да предприемат исканото действие.

Скам на електронна поща (email scam) е вид измама, при която измамници изпращат неверни, измамни съобщения на потребители по електронната поща. Целта на такива схеми е да измамят хората да предоставят лична информация, като пароли, банкови данни или финансови данни, или да инсталират зловреден софтуер на своите компютри. Тези съобщения обикновено изглеждат като официални съобщения от банки, финансови институции, социални мрежи или други организации, но са фалшиви и служат за измама на получателите им. Такива измами могат да представляват сериозна заплаха за личната и финансовата сигурност на хората, затова е важно да бъдем внимателни и да използваме подходящи мерки за сигурност в интернет пространството.

Скам / SCAM на електронна поща - измама, която лесно успява - няколко съвета от нас - 1

Ето няколко съвета за предпазване от скам съобщения по електронна поща:

Бъдете внимателни с неизвестни изпращачи

Не отваряйте или не кликвайте върху връзки и прикачени файлове от непознати изпращачи.

Проверете електронния адрес на изпращача

Внимавайте за странни или непознати адреси на електронна поща. Измамниците често използват фалшиви или подправени адреси, за да изглежда, че съобщението е от официален източник.

Внимавайте за непредвидени съобщения за спешни действия

Ако получите електронно съобщение, което настоява за бързи действия или спешна реакция, бъдете подозрителни. Измамниците често се опитват да използват стресиращи ситуации, за да провокират хората да действат бързо без да мислят.

Проверете линковете преди да кликнете

Преди да кликнете върху връзка в електронно съобщение, плъзнете курсора си над нея, за да видите URL адреса. Проверете дали адресът изглежда легитимен и дали не води към подозрителни или фалшиви уебсайтове.

Използвайте антивирусни програми и защитни софтуери

Инсталирайте и актуализирайте антивирусни програми и защитни софтуери на вашите устройства, които могат да откриват и блокират вреден софтуер и опасни уебсайтове.

Обучавайте се и се информирайте за последните измами и схеми

Бъдете информирани за последните тенденции в скам схемите и измамите и научете да ги разпознавате.

Спазването на тези съвети може да ви помогне да предпазите вашата лична и финансова информация от скам съобщения по електронна поща.

За по-професионални услуги може да се обърнете към нас – с радост сме на линия!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.