Стачка заради SOPA

Днес се провежда най-голямата до момента онлайн стачка в света. Протестът е срещу нескопосаните опити на Конгреса в САЩ да извоюва победа срещу пиратството в Интернет. Всички дигитални гиганти се чувстват засегнати – от Facebook и Google, разбира се трябва да споменем YouTube и стигнем до флагмана на стачката Wikipedia. Всъщност световната онлайн енциклопедиа днес затвори английската си версия за 24 часа, което даде най-голяма гласност на протеста у нас.

На пръв поглед България не е засегната от дебатите в Конгреса, но приеме ли се SOPA/PIPA това ще развърже ръцете на европейските законодатели и в частност на нашите депутати. А знаем както прави жабата, когато вижда че подковават коня …

Нашата позиция е, че трябва да бъдем солидарни с колегите в САЩ. Смятаме, че авторските права трябва да се уважават и винаги спазваме тези изисквания в работата си. Но законите трябва да бъдат регламент, който помага на бизнеса и институциите да работят и да се развиват по установени правила, а не инструмент на правителствата да цензурират мрежата, когато им е изгодно.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.