Успешна формула за работа с инфлуенсъри

Успешна формула за работа с инфлуенсъри

Инфлуенсър маркетинга се утвърди като предпочитана техника през последните години за достигане до желана аудитория. Това бе съвсем естествено развитие на средата, имайки предвид, че лидери на мнение в социалните мрежи се утвърдиха преди години и хората винаги са търсили и зачитали тяхното мнение и препоръки. Аудиторията се припознава в тях, възприема ги като приятели и я вълнува това, което те споделят като опит и преживявания. Затова и инфлуенсър маркетингът може да бъде силно ефективен и добави стойност за Вашия бизнес, но и не трябва да подценявате спецификите на този инструмент. Ние сме насреща да Ви представим успешна формула за работа, която да Ви улесни.

Задълбочено проучване

Преди да намерите Вашия инфлуенсър, то трябва да направите задълбочено проучване. В зависимост от това какъв продукт или услуга искате той да представи на аудиторията си, то трябва да подберете личността, която има опит в сферата, който намирате за сполучлив, добре приет и оценен от публиката. Направете първоначален подбор от няколко инфлуенсъри, които Ви се струват подходящи и ги проучите внимателно. За да бъде успешна Вашата кампания, то трябва да сте проучили внимателно не само инфлуенсъра и неговото представяне, но и неговата аудитория – дори и инфлуенсърът да представи чудесно продукта/ услугата, то ако не говори на правилно таргетирана аудитория, то най-вероятно няма да получите резултатите, които очаквате. Затова седнете и направете домашното си преди да започнете.

Успешна формула за работа с инфлуенсъри 1

Открита и честна комуникация

След като сте направили своя първоначален подбор от инфлуенсъри, то следва да разберете дали и те имат интерес да работят с Вас. Насрочете си срещи с тях, за да можете да проведете един открит разговор. Целта е да им обясните какво точно очаквате от тях, да им дадете насоки, хубаво би било да подготвите и примери, които да им покажете и да обсъдите. Най-важното е да бъдете честни – не се колебайте да им кажете какво Ви харесва и какво не, какъв е процесът Ви на работа и какво ще очаквате от тях. За да може да имате успешно партньорство, то още в началото трябва да бъдете открити и честни относно очакванията Ви. По време на този разговор ще разберете и дали избраният инфлуенсър би бил подходящо лице за Вашия бранд – дали застава зад същите ценности, дали харесва идеите и продуктите/услугите Ви. Обсъдете с тях техните идеи – дали имат визия как биха Ви представили, какво мислят по повод партньорството. Ако след този разговор се чувствате уверени, че сте намерили Вашия човек – честито! Но ако нещо Ви подсказва, че партньорството не би било напълно успешно, то им благодарете за отделеното време и оттеглете предложението Ви.

Успешна формула за работа с инфлуенсъри 2

Финален избор на Вашия ифлуенсър

Ако срещата е минала добре и имате добро предчувствие относно колаборацията, то помолете Вашия инфлуенсър за малко статистика, защото броят последователи не е достатъчен. Да, тази метрика спомага класифицирането като нано-, микро-, макроинфлуенсър, но само по себе си не Ви дава много информация. Двете метрики, които в случая Ви интересуват най-много са reach и engagement. Първата отразява броя хора, до които достига съдържанието, а втората – колко последователи са се ангажирали с публикацията. Въпросните ще Ви дадат по-ясна представа по повод представянето на инфлуенсъра. В зависимост от заложените Ви цели, то ще можете да прецените дали тази колаборация би Ви помогнала да ги изпълните или не. Ако да- то отправете своето предложение към инфлуенсъра, ако не – благодарете му за отделеното време и запазете добри взаимоотношения с него.

Успешна формула за работа с инфлуенсъри 3

Уговорете правилата

За да сте сигурни, че работния процес ще протече възможно най-гладко, то уговорете всички елементи – заплащане, срокове за одобрение, график за публикуване, специфични изисквания за елементи, които да бъдат включени в публикациите и др. Не оставяйте нищо на случайността. Подгответе подробен договор, в който да са посочени изискванията. Отстоявайте своята позиция, но и не забравяйте да бъдете гъвкави. Все пак не желаете да пречупите желанието за работа и вдъхновението на инфлуенсъра още преди да сте започнали. Имайте предвид, че те са креативни личности и понякога им трябва малко повече побутване, но не ги пришпорвайте прекалено, за да не получите недобро съдържание. Уговорете по-дълги периоди за подготвяне и одобрение на съдържанието, за да избегнете напрежение и стрес.

Успешна формула за работа с инфлуенсъри 4

ABC Design and Communication има богат опит в работата с инфлуенсъри и комуникациите. Екипът ни е винаги на разположение – потърсете ни още днес!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.