За UX (User Experience) и онлайн магазините

User Experience или потребителското преживяване представлява поведението на потребителя в интернет, в частност в сайтовете за онлайн търговия.
Всеки знае как все повече офлайн конкуренцията се превръща в онлайн такава. Търговците все повече зачитат важността на интернет рекламата като сигурен източник за увеличаване на приходите си, затова инвестират най-вече в собсвения си корпоративен сайт- визитката на бизнеса.
Наличието на конкуренция обаче изисква все по-разнообразни начини за привличане на потребителското внимание. Еднотипните, банални и комерсиални дизайни и текстове, дразнещите окото цветове, които по принцип би трябвало да привличат аудиторията като пчели на мед, достигат до точно обратния ефект – отблъскват онлайн купувачите. Не винаги (даже почти никога) агресивната стратегия е подходяща, както считат някои търговци. Особено когато става въпрос за онлайн продажби.

Именно заради това „маркетингово късогледство“ от страна на някои търговци, ще разгледаме UX в няколко аспекта, с които потребителят се сблъсква и взаимодейства. (Все пак за да достигнем до потребителя трябва да го разберем, нали така?)

Практичност и ефективност!

Всички знаем шаблонния израз „Времето е пари“. Оказва се доста верен, особено в случаите на онлайн магазините. Потребителите днес проучват, търсят, поръчват и взимат, като непрекъснато се стараят да сведат до минимум времето, което отделят за целия този процес.
Именно заради това колкото по-малко време е нужно на клиентите да се ориентират в сайта ни, толкова повече време имат, за да поръчват. Проста математика!

UX and Ecommerce

Удовлетворение и лоялност

Клиентите си доволни, когато им се предлага достъпен и лесен за навигиране уеб сайт. Когато оформлението му е направено така, че потребителят лесно да се ориентира в представяната информация, то и процесът на пазаруване ще се улесни. Това създава позитивно впечатление у потребителите, но и нещо повече – когато те са доволни от преживяването, стават лоялни към марката, което носи значителни приходи на търговците.

Брандът – символ на цялостния Ви имидж
Една изключително важна характеристика на бизнеса е именно бранда. Изграждането на устойчив и познаваем сред потребителите бранд всъщност е отново предпоставка за увеличаване на приходите чрез лоялността на клиентите. За потребителското изживяване онлайн е важно как ще си „партнират“ брандът и продуктът, който се предлага.

Взаимодействие между потребител и уебсайт е всеки момент, в който потребителят извършва някакво действие в него, и начинът, по който сайтът отговаря.
Това включва както кликане върху определен бутон, попълване на онлайн форма и пр. Ето защо е необходимо сайтът да притежава както добре устроен дизайн и съдържание, така и и необходимата интерактивност – препратки към определени секции, оцветяване на различни бутони в ярки цветове или смяна на шрифтове при докосване  и пр.

Ние от ABC Design & Communication вярваме, че потребителското преживяване в е от голямо значение за онлайн продажбите. Свържете се с нас, ние можем да осигурим вашето пълноценно интернет присъствие!

Можете да разгледате и портфолиото ни с проекти за електронни магазини.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.