Защо потребителите напускат сайтовете и защо губим клиенти

правилото за 15 секунди

Чували ли сте твърдението, че златната рибка може да се концентрира върху обект само за 9 секунди? Но нека да оставим златната рибка настрана.


Смята се, че концентрацията на човек в наши дни е дори по-малка. Знаете ли, че един потребител в Интернет средно прекарва до 15 секунди в даден сайт? И периодично през годините нивото на концентрация драстично намалява – от 12 секунди през 2000 г. до 6-7 секунди през 2015 г.
Оказва се, че всеки бизнес онлайн трябва само за няколко секунди да привлечете вниманието на потребителя, за да остане в сайта и да посети други вътрешни страници. За повече информация тук. Ето защо се говори за правилото за 15-те секунди.

А как да задържите потребителя в сайта си? В тази статия ще споделим за някои главни причини защо потребителите напускат сайтовете и как да задържим вниманието им.

Потребителите напускат сайта Ви, защото:

1. Не намират информацията, която очакват.

Потребителите предпочитат сайтове, които оставят добро и дълготрайно впечатление, а не сайтове, които просто изглеждат като онлайн билборд.

Възможно е посетителите на сайта да са попаднали на начална страница и да не намерят информация, която да ги накара да се припознаят, да се ангажират с вашия бизнес – например да не намерят бързо начин за обратна връзка с вас, бърз начин за поръчка, бърз начин за отправяне на запитване и други.

Възможно е и да липсват важни елементи от добрия уеб дизайн на сайта, а именно:

  • Добра визуална йерархия
  • Лесна навигация из страниците
  • Консистентност на елементите в сайта
  • Достъпност на сайта (на всички мобилни устройства)
  • Credibility (утвърждаване на доверие към бранда)
  • Акцент върху потребителското преживяване

Винаги препоръчваме на клиентите си при изграждане на своя сайт да се опишат целите на сайта, за да предвидим подходящи елементи, call-to-action бутони и други тънкости за доброто представяне на сайта

2. Сайтът ви не е достъпен от всички мобилни устройства

Вашият сайт не е с responsive design? Това е един от най-важните елементи на добрия уеб дизайн и е абсолютно задължително при непрекъснатото увеличение на прекараното време в Интернет през мобилни устройства.

Жалко е да вложите огромно време и усилия да изградите сайт, който няма да работи добре на смартфони и таблети само заради критични грешки във визуализирането и функционалността му.

3. Посетителите не знаят какво да направят в сайта Ви

Възможно е при посещение на начална или други страници от сайта потребителят да се обърка от прекалено много и не добре подредена информация, от прекалено дълга лендинг страница без ясен call-to-action елемент и много други причини.

Създайте т.нар. страница 404, която да е с интересен, забавен дизайн и да предлага опции за съдействие на посетителя – например вместо сухото „Съжаляваме, тази страница не съществува.” добавете поле за търсене в сайта + подканящ информативен текст и предложете решение и линкове към основни важни уебстраници, които да са полезни за потребителя.

Повече по темата за забавни 404 страници вижте в блог статията Най-забавните примери за страница 404.

4. Потребителите подозират, че не сте истински

Доверието сред потребителите е от изключително голямо значение и е сложно за реализиране в онлайн средата. Поради огромния брой сайтове в Интернет самите потребители вече анализират критично всеки сайт, който посещават. Ако не сте национално разпознаваем бранд, то тогава следва да изградите доверие у клиентите си чрез сайта.

Ето защо в страници като За нас, Парнтьори следва да добавите информация за бизнеса ви, за екипа ви, за историята на фирмата. Ако забравите да предоставите подобно описание, то е възможно у потребителите да се появи усещане за мистерия, прикриване на лицата, които стоят  и да поставят под съмнение легитимността на бизнеса ви. Наличието на снимки на екипа е важно за всеки потребител и спомага за стопяване на ледовете в това първо „онлайн опознаване” на клиента ви с вашия екип.

Можете да спечелите доверието на потенциалните клиенти, ако в страница Партньори добавите логото и сферата им на дейност, налични партньорски програми и други идеи, които да увеличат т.нар. credibility.  

Също се убедете, че посетителите на сайта ви могат лесно да открият детайлите за контакт с вас – локация (град, адрес на офиса или физическия обект), телефон, имейл за връзка. 

5. Потребителите не са впечатлени от сайта Ви

Препоръчваме да не се ползват безплатни готови темплейти за уебсайт. Разбира се, че всеки стартиращ бизнес има малък бюджет за сайт и често прибягва към готови темплейти. Но в много случаи този готов темплейт се ползва и от още много други бизнеси и в морето от уебсайтове потребителят забелязва тези детайли. Ако желаете да изграждате успешен бизнес и запомнящ се бранш особено в силноконкурентна ниша, то следва да инвестирате в сайта си – във вашата онлайн визитна картичка.

Ако искате да продължим разговора по темата и вече знаете, че Вашият сайт е важен за бизнеса Ви – обадете ни се още сега или ни пишете на office@abcbg.com – с радост ще сме готови за среща!

Източник на снимки: unsplash.com

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.