Защо да приложим Spotify като канал за комуникация на бранда ни през 2022?

Защо да приложим Spotify като канал за комуникация на бранда ни през 2022?

Когато мислите за възможни канали за комуникация, които бихте могли да използвате за бизнеса Ви, за какво се сещате най-често? За социалните мрежи като Facebook и Instagram. Кой канал, обаче, не би Ви хрумнал на първо четене? Днес ще поговорим за Spotify като канал за комуникация. Струва си да сме запознати с възможността, тъй като платформата набира все повече популярност през последните години и се използва по най-разнообразни креативни начини от брандовете в комуникацията им.

Какво е Spotify?

На първо място, ако не сте запознати със Spotify, нека разберем какво представлява. Spotify е услуга за стрийминг на музика, която дава на потребителя достъп до милиони песни на изпълнителни от цял свят, както и подкасти и радиостанции. Компанията е създадена в Швеция през 2006 и към днешна дата е разпространена в над 180 държави.

Работи на следния принцип: потребителят може да достъпи лимитирана част от съдържанието на платформата само като си създаде профил, въвеждайки имейл адрес или през Facebook. При желание да има пълен достъп до цялото съдържание, е неоходимо да се стартира месечния абонамент Spotify Premium.

Ръст в потреблението

Защо да обмислим Spotify като ценна платформа за комуникации? Най-вече, защото през п оследните месеци и особено декември на 2021 компанията отбеляза рекорден интерес и активност на потребители и фенове на най-голямата платформа както в глобален мащаб, така и у нас. По данни на HTTPOOL Bulgaria, Spotify отбелязва пик в посещаемостта през декември 2021, с над 35% ръст и на рекламните активности в платформата през последното тримесечие на миналата година за България.

Над 27% повече са новорегистрираните за абонаментната услуга по света, а увеличението за България е двуцифрено, като възрастта на потребители средно е между 18 – 35 години. Към момента тези потребители съставляват 68% от ползващите Spotify Free – аудиторията, до която можем
да достигнем с рекламни съобщения.

Активността на рекламодателите през последните месеци на 2021 e нараснала с 35% спрямо предходния отчетен период. Брандовете, които вече се възползваха от преимуществата на Spotify – по-персонална, модерна, динамична и позитивно свързана със съдържанието комуникация – са Coca Cola, Nestle, Fashion Days, Telenor, Kaufland, Lavazza, Storck, Huawei, Michelin, Carlsberg, Mastercard, L’Óreal, Ferrero, Telus, OMV, Bushmills, Tullamore Dew, Econt, Lidl.

Ръст от над 35% бележи аудио рекламата, посредством която в последния
месец бяха активно промотирани и собствени, брандирани плейлисти или
подкасти, създадени от рекламодатели. Това е и глобална тенденция, а
увеличените инвестиции в подкасти през 2021 ще продължат да растат и
през 2022, ускорявайки дигиталната трансформация на аудиото.

Персонализацията – Spotify са най-добри в това

По традиция Spotify публикува в началото на всеки декември годишна класация на най-стриймваното през годината – Spotify Wrapped. Класацията е както лична за всеки потребител, показваща му по забавен и интерактивен начин кои песни, артисти и жанрове е слушал най-много през годината, така и предлага общодостпна класация за най-слушаното от потребителите на Spotify в свтовен мащаб. Именно тази класация беше причината за пика в интереса към платформата през декември, както и огромният брой създатели на подкаст съдържание. Както знаем, подкастите се утвърждават като водещи онлайн медийни канали, когато става въпрос за инфлуенсър съдържание.

Barilla – шампион в използването на Spotify

Един от най-известните примери за ефективно и оригинално прилагане на Spotify в бранд комуникацията си е този на италианската марка паста Barilla. Идеята е проста, но изключително ефектна – за да постигнем перфектно сварената al dente паста, е достатъчно само да си пуснем плейлиста на Barilla във Spotify, чиято продължителност е точното необходимо време за сваряване на пастата, като за всеки номер паста има отделен плейлист.

Това е само един от многото примери за прилагане на Spotify като канал за комуникацията на бранда. Тепърва тези примери ще стават много повече, както и по света, така и в България. А ако Spotify представлява интерес за комуникацията на Вашия бранд, ние от ABC Design знам как да Ви помогнем в тази задача. Свържете се с нас още днес!

Източник статистически данни: HTTPOOL Bulgaria

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.