Защо Фейсбук е син?

Защо Фейсбук е син?

Вероятно никой от нас не си беше задавал този въпрос досега, нали? Знаем, че Фейсбук е най-популярната социална мрежа, която се ползва от години от милиарди потребители и се е превърнала до такава степен в част от нашето ежедневие, че всъщност никога не сме си задавали въпроса защо точно синият цвят е избраникът. Ние сме насреща да разкрием мистерията.

Фейсбук е син поради една проста причина – Марк Зукърбърг не разпознава добре цветовете в червено-зеления диапазон. Самият той споделя, че синьото е най-богатият за него цвят и може да види всичко в синьо. Цветът е толкова популярен, че в кампуса на Фейсбук се продава нещо щуро –  лак за нокти в същия нюанс, наречен „социално пеперудено синьо”.

Но въпреки всичките си предимства както за обикновени хора, така и за бизнеси, то Фейсбук показа и своите не толкова добри черти. Американски психолози откриха и въведоха нова диагноза, която разглежда не какво да е, а именно Facebook зависимостта. Оказва се, че над 350 млн. страдат от нея, като дори в някои страни се въвеждат крайни мерки, за да може хората да бъдат предпазено – Сирия, Иран и Китай официално забраняват използването на социалната мрежа.  А това не е единствения проблем, който Фейсбук причинява неумишлено и в който бива обвиняван. По данни от проучване се оказва, че един от всеки пет развода се случва по вина на фейсбук когато един от съпрузите намери компромати в социалната мрежа.

По повод направените изявления е нужно да отбележим, че Фейсбук не е основната причина за съществуващите проблеми. Всичко идва от нашето възприятие като потребители, отговорността, с която използваме социалната медия и нивото на информираност, което имаме по повод нея и работата ни с нея. Затова е важно да подхождаме отговорно и внимателно към социалните ни мрежи, съдържанието и информацията, които споделяме в тях.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.