2020 – an eye-opening year за бизнеса и за дигиталния маркетинг

2020 - аn eye-opening year за бизнеса и за дигиталния маркетинг

На 8 октомври 2020 г. се проведе IAB Digital day – хибридно събитие за дигитален маркетинг в България, организирано от IAB Bulgaria. Екипът ни като член на IAB Bulgaria с радост се включи в онлайн стрийминга, за да сме в крак с новостите и тенденциите в дигиталното пространство у нас и в чужбина.

А новости много:  например  новият дигитален живот на събитията.  Бъдещето на събитията е в онлайн стрийминга, защото хората все още се притесняват да присъстват на офлайн събития. Добра практика са хибридните формати – комбинацията  между офлайн събитие и онлайн стрийминг.  Ето защо изискванията и към този бранш се увеличават като следва събитията да са максимално динамични, да осигуряват добър звук и картина.

COVID -19 доведе и до промени в сектора принт – драстично спадна разпространението на брошури и други принт рекламни материали.  Все повече рекламодатели от ретайл бизнеса разчитат на онлайн маркетинга като планират дигитални рекламни кампании. Онлайн рекламата предлага гъвкавост на съдържанието на самите рекламни брошури. Преди съдържанието им следваше да е готово 4 седмици преди срока за принт. А сега дигиталната реклама позволява по-голяма гъвкавост в контента и по-голям инструментаруим от онлайн канали. Защото вече не само работим отвсякъде, но и консумираме информация отвсякъде. Например все по-често се използват  push нотификации  – още на входа на даден супермаркет  може да се изпращат нотификации на телефоните на потребителите , свалили приложението на супермаркета с информация за промоции и други.

Интересна бе и темата за прехода от инфлуенсър маркетинг към бранд инфлуенс.  Ситуацията днес при работата на инфлуенсърите е, че техните канали са наситени с повече рекламни постове и малко с истинско съдържание. Препоръчително е да има естествен преход от инфлуес маркетинг към бранд инфлуенс. А той се създава с диструбиция на интересно съдържание под формата на story, видеа или други подходящи маркетинг канали без да се включва CTA тип купи, купи, купи. За да се изгради бранд инфлуенс , следва да се разпише и следва дългосрочна стратегия.

Отново се обръща внимание на спецификите за работа с инфлуенсъри. Тяхната роля в медийния микс си остава важна, тъй като живеем във времето на влиянието. Препоръчително е при работа с инфлуенсъри следва да се отговори на следните важни въпроси:

  • подходящ ли е избрания инфлуенсър за бранда ?
  • какво искате да постигнете с подобна кампания? 
  • как ще избирате подходящи инфлуенсъри?
  • какъв ще е бюджетът?
  • готови ли сте да дадете свобода на инфлуенсърите да направят съдържанието ви адектвано и да достигнете заложените цели?

COVID – 19 промени и социалните мрежи. Като най- сваляната апликация за 2020 г. е ….

Тик Ток – с 800 млн. потребители ежедневно. Все повече популярни лице като Gary Vee се включват в платформата, за радост вече и брандовете се осмеляват да създадат профили там. Тик ток се разви бързо от мрежа, където потребители (предимно generation Z) качват видеа с танци и песни, до платформа с различна аудитория, която цени изключително много съдържанието. За щастие в България и Румъния Тик Ток получи бързо интерес от потребителите, чиите видеа събират огромен reach. Ще се радваме все повече брандове да планират дейности в този бързоразвиващ се канал, като отчита спецификите му.

Една от най-интересните теми бе с предизвикателното заглавие „Is it time for brands to take-off their masks?”

Промените за фирмите касаеха и промяна на техните ценности. Новите ценности на брандовете следва да са екипа, креативността и гъвкавостта. Ако бизнесът се ангажира с тези нови ценности, то ще има по-големи резултати за бранда си (по изследване на на American Marketing Association на тема Corporate Socialpolitical activism and firm value). Ако брандовете комуникират теми, които са значими за живота на клиентите им (теми като климатични промени и проблеми) , то ще имат повече успехи, доверие в дългосрочен план.

Фирмите следва да мислят как да се адаптират към “новото нормално”, как да носят маска, за да увеличат своя brand value, а не как да намалят щетите върху бизнеса си.

С екипа ни сме на линия да обсъдим и присъствието на вашия бранд в дигиталното пространство!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.