5 причини, които могат да накарат потребителите да напуснат сайта ви

5 причини, които могат да накарат потребителите да напуснат сайта ви

Всеки бизнес в днешно време има нужда от сайт, затова и всеки има изграден такъв. Текстовете са написани от специалисти, снимките са направени от професионални фотографи и дизайнът ви изглежда професионално. Тогава защо малко от потенциалните клиенти се превръщат в истински такива? Ние сме насреща да ви посочим няколко причини, поради които посетителите на сайта ви се отдръпват от него, както и сме подготвили някои съвети, които да ви помогнат да направите сайта ви по-привлекателен и ефективен и така да конвертирате повече посетители в клиенти. Ето и как.

Защо посетителите напускат сайта?

Един сайт има множество компоненти, при които нещо може да се обърка и това да попречи на ефективността и привлекателността на сайта. Част от основните причини, поради които потребителите се отдръпват сайта ви, могат да бъдат следните:

  • Дизайнът е остарял
  • Навигацията не е ясна/ полезна
  • Няма форми за контакт/ трудно могат да се открият
  • Сайтът не е с респонсивен дизайн
  • Зарежда бавно

Това са само част от проблемите, които затрудняват вашите посетители и не им се харесват. Ще разгледаме всеки един по отделно и ще ви дадем идеи и съвети как да ги коригирате.

5 причини, които могат да накарат потребителите да напуснат сайта ви 1

Остарял дизайн

Дизайнът има много важно значение за предоставяне не просто на необходимата информация, но и цялостното за доброто изживяване на потребителя. Първото нещо, на което всеки потребител обръща внимание е дизайна – той трябва да е привлекателен, но и същевременно не много натрапчив, за да може потребителят лесно да се ориентира в сайта и бързо да успее да намери това, което му трябва. Както знаем, визуалната комуникация е от изключително значение за успеха на бизнеса, затова и сайтът със своя дизайн трябва да комуникира правилно. Затова е важно да обмислите как можете да подобрите дизайна – дали ви трябват няколко малки промени или е необходим цялостен редизайн. 

Кой е най-важният фактор при дизайна на един уебсайт?

За да ви помогнем при модернизирате на вашия уебсайт, под формата на графика ще ви дадем най-честите отговори на въпроса “Кой е най-важният фактор при дизайна на един уебсайт”? 76% от попитаните са на мнение, че най-важно за тях е да намерят лесно и бързо това, което търсят, което ни довежда и до следващия чест проблем.

5 причини, които могат да накарат потребителите да напуснат сайта ви 2
Източник: blog.abcbg.com

Навигацията не е полезна

Ако сайтът ви има прекалено много менюта с подраздели, то е много вероятно потребителят да се обърка, да не успее да намери това, което му е необходимо и да напусне сайта. Затова е важно отново да прегледате навигационната лента, както и всички подменюта и раздели. Ако сайтът ви има и функцията на онлайн магазин, то е ключово потребителската пътека да е лесна и да довежда бързо и безпроблемно до завършване на поръчката. Неясната навигация не само влошава потребителското изживяване на сайта, но и SEO оптимизацията ви. Прегледайте навигацията и постоянно си задавайте въпроса – ако съм нов посетител на този сайт, ще намеря ли това, което ми е необходимо? Пренаредете навигацията, като вземате предвид нуждите на потребителя и така ще спрете да губите потенциални клиенти и продажби.

Липсваща форма за контакт/ трудно се открива

Често се случва така, че макар и да имаме страница с контакти, понякога тя не бива намирана толкова лесно, колкото сме си мислили. Контактите са една от най-важните страници, които трябва да присъстват на сайта ви. Особено ако предлагате B2B услуги. Често потенциалните ви клиенти имат въпроси, които са специфични и имат нужда да ги зададат. Затова имейлът и телефонът невинаги са достатъчни. Препоръчваме ви да сложите и форма за контакт – така те могат да се представят, за зададат своите въпроси и ако им отговорите навременно – да се превърнат от потенциални в реални клиенти.

Сайтът не е с респонсивен дизайн

Живеем във време, когато уебсайтовете предимно биват отваряни през мобилно устройство. Затова е ключово уебсайтът ви да е с респонсивен дизайн, за да може да удовлетвори очакванията на потребителите ви. Според проучване, направено от Mobify, “30% от купувачите, използващи мобилни устройства, се отказват от транзакция, ако уебсайтът не е оптимизиран за мобилни устройства”.

5 причини, които могат да накарат потребителите да напуснат сайта ви 3
Източник: freepik.com

Уебсайтът зарежда бавно

Изследванията на KISSmetrics показват, че времето за зареждане е от значение за ефективността на уебсайта. Ето някои ключови статистически данни от техния анализ:

  • 47% от потребителите очакват уебстраницата да се зареди за две секунди или по-малко.
  • 40% изоставят уебсайт, който се зарежда за повече от три секунди.
  • Дори едносекундно забавяне (или три секунди чакане) намалява удовлетвореността на клиентите с около 16 %.

Ако сте отлагали оптимизирането на ефективността на зареждане на сайта си, поставете го на първо място в списъка със задачи. А ако имате нужда от помощ – ние сме на линия.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.