Ted Talks на тема маркетинг, които да ви дадат нова перспектива

Ted Talks на тема маркетинг, които да ви дадат нова перспектива

Често се случва да изпаднем в рутината на работата ни и да загубим част от мотивацията, креативността, а дори и перспективата, която имаме. Затова и много се радваме, че винаги можем да се върнем към TED Talks на тема маркетинг, които да ни дадат нужното вдъхновение. Те са не само източник на разнообразие, но и един интересен начин, по който не само да обновяваме знанията ни, но и да трупаме нови такива. Като маркетолози консумираме много съдържание за това как да си вършим работата добре. Четем статии, присъстваме на конференции, но понякога пропускаме ползите, които TED Talks могат да ни донесат. Затова ви споделяме нашите любими, които да ви дадат повод за размисъл.

Sarah Willersdorf – “What brands can learn from online dating”

Лекцията на Сара Вилерсдорф за онлайн приложенията за запознанства разглежда понятието за потребителския избор. Тя ни напомня, че потребителите са затрупани от множество алтернативи за избор и имат много по-голям достъп до информация от всякога. Това може да е полезно за потребителите, но за нас – маркетолозите, прави работата ни много по-предизвикателна и динамична. Подобно на хората в приложенията за запознанства, така и марките постоянно се състезават да изградят реални и смислени връзки със своята аудитория. Като маркетолози разполагаме само с няколко секунди, за да впечатлим целевата ни аудитория и да я убедим, че можем да отговорим на нуждите ѝ. Как да оползотворим тези секунди ни разказва Сара в лекцията си. Ключовият извод, който ние си изведохме бе, че ако не предадем идеята ни ясно, кратко и честно, то никой няма да ни избере, независимо колко хубава е тя.

Източник: ted.com

Seth Godin: “How to get your ideas to spread”

Когато влезем в ролята на нашите потребители осъзнаваме, че колкото по-голям избор и по-малко време за решение имаме, толкова по-добри ставаме в това да игнорираме марките. В лекцията си Сет Годин ни напомня, че в основата си маркетингът не представлява това постоянно да натякваме на потребителите ни, че съществуваме. Напротив – добрият маркетинг е този, който успешно успява да спечели вниманието с нещо различно. Затова той ни дава различен съвет. Вместо да се насочваме към масовите потребители, които вече успешно могат да игнорират, то следва да маркетираме иноваторите. Тези, които определят тенденциите, както и хората, които ще се запалят по нашата идея и ще станат адвокати на марката ни. Ключовият извод, който Сет Годин ни дава е, че големият маркетинг не се състои в това да крещиш най-силно, а в това да кажеш нещо забележително.

Източник: ted.com

Bozoma Saint John: “The creative power of your intuition”

Ако някога сте се чудили кой е виновен за унасянето ви в сериалите на Netflix, то може благодарите на Бозома Сейнт Джон, която е бивш главен маркетинг директор на компанията. Имайки предвид нейния богат опит, то ние ѝ се доверяваме, когато тя споделя, че данните не са достатъчни, за да позовем решенията си на тях. Да, те са ключови, но предимно ще ни кажат това, което вече знаем. Те няма да ни помогнат да измислим следващата ни иновативна идея, защото иновациите разчитат на креативност. Затова тя ни съветва да се отдалечим от данните и да се доверим повече на интуицията ни – тя ще ни даде най-добрите и големи идеи.

Източник: ted.com

Dan Cobley: “What physics taught me about marketing”

Макар и Дан Кобли да изнася тази лекция през 2010 г., то можем да вземем някои ключови уроци от него, тъй като по това време, той още е директор на маркетинг отдела в гиганта Google. По един завладяващ начин той ни представя четири основни закона на физиката и ги прилага към начина, по който работи брандингът. Резултати са не само забавни, но и служат като добро напомняне защо някои аспекти на маркетинга функционират така. Един пример, който той дава е за закона за движението на Нютон, който гласи сила = маса х ускорение. Дан го прилага към маркетинга по следния начин – колкото по-голям е вашият бранд, толкова повече сила е необходима, за да промените посоката.

Източник: ted.com

Надяваме се, че нашите предложения са Ви харесали! Ако да, то ви пожелаваме приятно гледане/слушане! А ако имате въпроси или нужда от съдействие – ние сме насреща! Ще помагаме с радост – обадете ни се още сега!

Сходни теми можете да откриете тук:

4 книги на тема маркетинг, които да прочетем това лято

Подкасти на тема маркетинг – какво да слушаме?

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.