Buyer персоните и мястото им в маркетинга чрез съдържание

Buyer персоните и мястото им в маркетинга чрез съдържание

Маркетингът чрез съдържание е основополагащ за успешното развитие на всички бизнеси – клиентите Ви присъстват в дигиталното пространство, търсят информация, проучват брандове. Затова и много устойчив и подходящ начин за популяризирането на Вашия бранд е редовното присъствие в социалните мрежи. А защо buyer персоните са важни, ще Ви разкажем сега.

Какво представляват buyer персоните?

Buyer персоните са основополагащи за всеки бизнес – те представляват събирателен образ на Вашите таргети, като представят отделните черти на всеки един от тях и спомагат за създаването на по-резултатно и ангажиращо съдържание. Тук поглеждаме отвъд демографските характеристики като пол, възраст и доход. Същественото при buyer персоните е да разберем тях самите като хора – техните интереси, мотивация, цели и стремежи, както и страхове и болка. Целта е да ги опознаем като хора, които чувстват, а не просто като обекти, които да привлечем, за да направят покупка.

Защо са ни нужни?

Знаем, че създаването на buyer персоните може да бъде понякога дълъг и труден процес, но това не означава, че усилията не си заслужават. Определянето характеристиките на Вашите персони ще бъде много полезно при създаването на стратегията за съдържанието. Много бизнеси имат тенденцията да говорят за себе си и своите продукти, без да се ангажират дали подобно съдържание би било интересно и полезно за целевата им аудитория. Персоните ни помагат да разберем какво е важно за нашите хора и ни насочва какво съдържание да създаваме, за да може то да им е интересно и полезно. Така процесът по създаване на съдържание няма да е труден, защото вече ще имаме идея какво да кажем и как да го кажем – така усилията за създаване на buyer персони се отплащат чрез ефективност.

Buyer персоните и мястото им в маркетинга чрез съдържание 1
Откъде да вземем информация за нашите персони?

Ако Ви заинтересовахме и бихте искали да изпробвате този метод, то може би се чудите откъде да си набавите информация, за да създадете Вашите персони. Хубавото е, че подобна информация може да си набавите от редица източници.

Отделите по клиентско обслужване и продажби могат да Ви дадат много полезна информация по повод поведението на Вашите клиенти. Нужен е един добър анализ на информацията, за да се види дали дадени проблеми се препокриват, какви мнения изказват клиентите. Използването на анкети, въпросници и форми за обратна връзка също биха показали много за целевата аудитория и нейните интереси.

Анализът на досегашното съдържание също трябва да се вземе предвид. Преглеждайки редица статистики като click-through rate, отваряне на имейли, ангажиране със съдържание в социалните мрежи можете да си направите добри заключения по повод какво съдържание дава добри резултати и къде губите аудиторията Ви. Всички тези данни ще Ви помогнат да създадете подробен, описателен и полезен образ на Вашите buyer персони.

Ние, от ABC Design & Communication, сме на ваше разположение за изготвяне на стратегия за маркетинг чрез съдържание. Свържете се с нас!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.