Дигиталният маркетинг през 2024 г. – какво ще се промени? – част 2

Микро- и нано инфлуенсъри

Въз основа на промените, настъпващи във всички индустрии поради инфлацията и високите цени, търговците не желаят да инвестират огромни суми пари в сътрудничество с известни инфлуенсъри. Една от тенденциите в социалните медии за 2024 г., която започва да набира популярност от сега, е използването на микро- и наноинфлуенсъри за популяризиране на кампании. С по-малък брой последователи, само с хора, които споделят същите интереси като тях, нано- и микроинфлуенсърите имат по-висок процент на успех при популяризирането на продукти на конкретни марки. По-вероятно е техните малки общности да резонират с тях и да споделят същите нужди.

Социалната търговия ще се разшири

Интегрирането на функциите за електронна търговия в платформите на социалните медии отваря нови възможности за марките да представят своите продукти и да комуникират с целевата си аудитория. Със социалната търговия традиционните граници между социалните медии и онлайн пазаруването се размиват, което създава симбиотична връзка, която подобрява изживяването на клиентите. Потребителите вече могат безпроблемно да преглеждат продуктови каталози, да четат рецензии и да правят покупки, без да напускат любимите си социални медийни платформи. Това разширяване на социалната търговия носи множество ползи както за потребителите, така и за бизнеса. За потребителите предлага удобно и безпроблемно пазаруване, елиминирайки необходимостта от превключване между множество приложения или уебсайтове.

Нишови социални медийни платформи

В тези специализирани платформи се създават общности по интереси, което дава страхотна възможност за целеви маркетинг. Брандовете могат да се възползват от тези платформи и да приспособят своите кампании така, че да резонират дълбоко с конкретни сегменти. Тези платформи позволяват силно насочен маркетинг, тъй като марките могат да създават кампании, които говорят директно за интересите и ценностите на потребителите на платформата. Като разбират нюансите на тези общности, брандовете могат да създават персонализирано съдържание, което установява връзки и насърчава ангажираността.

Устойчивост и социални каузи

Брандовете ще споделят онлайн все повече своите инициативи за устойчивост и екологични практики и ще демонстрират своята отдаденост за оказване на положително въздействие. Това създава усещане за споделени ценности, като изгражда лоялна общност, която подкрепя и се застъпва за съответната кауза. Социалните медии предлагат на брандовете подиум за повишаване на осведомеността и вдъхновяване на потребителите и чрез споделяне на въздействащи истории, образователно съдържание и по какъв начин именно самата компания се стреми към устойчивост. Чрез автентична и прозрачна комуникация брандовете могат да използват социалните медии не само за популяризиране на своите продукти или услуги, но и за вдъхновяване за по-устойчиво и социално осъзнато бъдеще.

Социални медии и обслужване на клиенти

Тъй като популярността на социалното слушане ще нарасне и повече търговци ще използват този вид анализ, социалните платформи също ще работят като инструмент за поддръжка и обслужване на клиенти. Много търговци вече използват DM на Instagram и Facebook Messenger за поддръжка на клиенти, когато техните клиенти се нуждаят от незабавна помощ. Тази практика ще добива все по-голяма популярност и в бъдеще.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.