Employer Branding Forum 2023 – новости в работодателските брандове

Employer Branding Forum 2023 - новости в работодателските брандове

На 20 април 2023 г. се проведе десетото издание на Employer Branding Forum, организирано от списание Enterprise. През годините форумът се наложи като една от предпочитаните инициативи за установяване на връзка между образование и бизнес, където различни компании да представят успешните си практики за привличане, задържане и развитие на техните служители, както и да споделят трендове и наблюдения по повод пазара на труда. На тазгодишното издание главни теми бяха предизвикателствата на пазара на труда и новите тенденции. Ние ви разказваме повече тук.

Тенденциите на пазара на труда

Множество пъти по време на форума се наблягаше върху новите тенденции, които се наблюдават на пазара на труда. Християн Петков, COO в JobTiger, подчерта, че кандидатите за работа в момента са по-силната страна на пазара на труда в България. Това се обуславя от множество фактори, някои от които са намаляващото население в трудоспособна възраст, емиграцията на качествени кадри, както и неактивното население. Интересно е, че същевременно, по данни на JobTiger, предложенията за работа се увеличават. Най-високо търсене на кадри наблюдаваме в 4 сектора – търговия и продажби, хотелиерство и ресторантьорство, производство и IT сферата. Християн Петков наблегна върху това, че вече и работодателите е необходимо да са проактивни, защото фокусът се премества от това, което може да предложи кандидата към това какви условия може да предложи работодателят и какви възможности за развитие ще му предостави. Важно е и компаниите да показват грижа към служителите, към тяхното развитие и задържане.

Employer Branding Forum 2023 - новости в работодателските брандове 1
Източник: blog.abcbg.com

Значението на посланията

Едно от предизвикателствата на работодателите, когато става въпрос за employer branding, е формулирането на грабващи послания. Четейки различните обяви, кандидатите попадат на множество послания от работодателите, които за да бъдат запомнени, трябва да се отличават. За да привличате повече внимание и да оставите добро впечатление като фирма работодател, може да направите две неща. Първо – показвайте повече лица от компанията. Човешкият фактор винаги е ключов, а като показвате вашите служители, техните постижения и екипните ви дейности, показвате загриженост към своите служители. И второ – процесът по подбор трябва да тече гладко и навременно. Не бива да оставяте лошо впечатление в кандидатите за работа, защото по-късно те ще споделят на свои приятели, близки и колеги за опита си с вас и ако той е негативен, то имиджът ви ще пострада. Затова давайте навременна обратна връзка, бъдете честни и открити. Силното EVP (Employee Value Proposition) следва да е различно, автентично, конкурентно и ангажиращо. И не забравяйте – трябва да изтъква какви ще са предимствата кандидатът да избере вас – похвалете се.

Employer Branding Forum 2023 - новости в работодателските брандове 2
Източник: blog.abcbg.com

Ефективни канали на комуникация

Освен, че научихме много полезни неща, имахме честта и да вземем участие в това любимо събитие. Жюстин Томс разказа за ефективните канали на комуникация, когато си говорим за employer branding. Няма как да пренебрегнем факта, че голяма част от комуникацията се случва в дигиталното пространство. Затова е важно да се залага на дигиталните канали – корпоративният сайт, профилите в социалните мрежи, кариерни сайтове и т.н. За да можете да комуникирате ефективно навън, то не трябва да забравяте и вътрешната комуникация. Те са обвързани и е ключово да вървят ръка за ръка. Някои от добрите инструменти, които можете да използвате са не само социалните мрежи, но и блоговете. Все пак employer branding е обвързан до голяма степен с разказването на истории по различен начин за различните медии, а в блога можете да разгърнете способностите си и да разкажете много. Ключова тенденция, която Жюстин ни посочи е, че кандидатите все повече се вълнуват от различни каузи, с които се обвързват компаниите. Важно е да показваме с какво и как се ангажираме – така не само допринасяме към бранд имиджа, но и показваме, че сме автентични и социално отговорни.

Employer Branding Forum 2023 - новости в работодателските брандове 3
Източник: blog.abcbg.com

Радостни сме, че можем да бъдем част от полезни събития като тези! ABC Design and Communication имаме 25 години опит в дигиталното пространство, нашият екип е винаги на линия и ще се радваме да съдействаме с консултация или с реализацията на Ваш проект. Потърсете ни още днес!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.