Employer branding стратегия – как да създадем работодателска марка

Employer branding стратегия – как да създадем работодателска марка

Продължавайки темата от блога ни за employer branding, този път ще разгледаме успешни практики за създаване на работодателска марка. Вече знаем, че установяването на работодателска марка носи много позитиви за компанията, но преди да можем да се радваме на тях, то е редно да създадем и приложим стратегия за изграждане на работодателска марка. Чудите се какви са стъпките? Нека ги разгледаме заедно.

Определете вашето уникално стойностно предложение (USP)

Дори и да не се стремите да развивате силна работодателска марка, то отново е нужно да сте запознати с уникалното стойностно предложение на вашата компания. То обяснява как вашите продукти/услуги подобряват живота на хората, които инвестират в тях. В случая е важно да покажете как вашата компания отговаря на конкретни нужди или “болки” на потребителя и как вашият продукт/услуга се отличава от този на конкурентите. За да определите вашето USP е нужно да се фокусирате отново върху вашата мисия, ценности, визия и култура на компанията. Ако можете бързо и лесно да ги формулирате и да ги представите добре, то кандидатите ще могат лесно да се ориентират дали техните ценности и визия съвпадат с вашите и лесно да вземат решение. Може да бъде полезно да определите какви са нуждите на вашия бизнес и да работите в обратна посока, за да разберете от какъв тип таланти се нуждаете, за да изпълните тези цели. Чрез добре дефинирани USP и фирмено изявление можете да се свържете с квалифицирани кандидати, които споделят вашата визия и са нетърпеливи да станат част от вашата единствена по рода си култура.

Employer branding стратегия – как да създадем работодателска марка 1
Източник: freepik.com

Време за анализ и одит

Няма как да повлияете или управлявате работодателската ви марка, ако не знаете какво е мнението на хората за вас. Затова следва да проучите всичко, което казвате на кандидатите и служителите ви и което би могло да повлияе на тяхното възприятие за компанията. Това включва кариерната ви страница, описанията на длъжностите, профили в социалните мрежи, оценки на представянето и т.н. Препоръчваме ви и да влезете в различни форуми, където се споменава мнението на компанията ви и внимателно да прегледате всичко. След това е време да получите обратна връзка от кандидатите, но и от служителите. Тук не трябва да ги пришпорвате или плашите – уверете ги, че наистина се интересувате от техните мисли и чувства, особено когато става въпрос за служителите ви. Те ще ви дадат най-ценната информация – какво им харесва, къде са нужни промени и т.н. Говорете с достатъчно хора, за да съберете значими данни, но и не прекалявайте. Този анализ и одит ще ви помогне да идентифицирате и коригирате пропуските, които съществуват между начина, по който компанията ви се представя, и начина, по който се възприема от кандидатите и служителите.

Employer branding стратегия – как да създадем работодателска марка 2
Източник: freepik.com

Напишете вашето employer value proposition (EVP)

След като създадете вашия списък с бизнес ценности и се запознаете със съществуващите възприятия, ще трябва да създадете вашето стойностно предложение като работодател. EVP е маркетингово послание и обещание, което показва защо кандидатите трябва да изберат вас като работодател. То обхваща всички ползи и възнаграждения, които служителите могат да получат, в замяна на уменията и опита, които предоставят. След това е необходимо да сложите това стойностно предложение на вашия уебсайт, като е препоръчително и да го споделите в социалните ви мрежи под формата на интересни и готини постове, особено в LinkedIn като платформа, която свързва работодатели и кандидати. Важно е да отбележим, че EVP не се върти около заплатата. Тук говорим за стойност, която е различна от паричната – преживявания, среда, възможности за развитие, допълнителни бонуси и т.н. То трябва да предизвиква страст у служителите и потенциалните кандидати, като изразява по-дълбоката цел на вашата компания и положителното ѝ въздействие върху света.

Employer branding стратегия – как да създадем работодателска марка 3
Източник: freepik.com

Изпълнение на стратегията

След като вече познавате средата и мненията, които съществуват за вас, както и сте изградили силно EVP, то е време да приложите всичко научено на практика. Като първо правило е да използвате множество комуникационни канали, за да подобрите възприятието на хората за вашата компания. Споделяйте видеоклипове, снимки, пишете блог статии, както и други форми на съдържание, за да сте сигурни, че ще предадете съобщението си до голяма аудитория. Нека съдържанието е интересно, разчупено и автентично, а не строго корпоративно и сухо. Разбира се, комуникационните канали не са достатъчни. Важно е всичко, което научихте, да бъде приложено и в самия процес на подбор и обучение на кандидати, както и обученията на сегашните служители. Изграждането на положителен имидж на фирмената марка започва с добър процес на въвеждане в работата. От самото начало е важно служителите да бъдат ангажирани и развълнувани от своите роли и екипи. Осигурете плавен преход, по-ниски нива на текучество и по-продуктивни екипи, като въоръжите новите служители с инструкции и инструменти, за да се справят отлично с ролите си. Търсете постоянна обратна връзка както от тях, така и от служителите ви, за да следите как се справяте.

Employer branding стратегия – как да създадем работодателска марка 4
Източник: freepik.com

ABC Design and Communication имаме 25 години опит в дигиталното пространство, нашият екип е винаги на линия и ще се радваме да съдействаме с консултация или с реализацията на Ваш проект. Потърсете ни още днес!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.