Инфлуенсър маркетинг – етика и принципи

Инфлуенсър маркетинг – етика и принципи

Работата с инфлуенсъри се превърна в съществена част от маркетинг дейностите на много компании – с тяхна помощ те представят своите продукти и услуги пред техните аудитории, като се надяват на увеличени продажби и повече внимание и интерес от страна на клиентите. Подобни партньорства се смятат за много успешни, тъй като промотирането на продукти и услуги чрез изживяванията на инфлуенсърите е силно популярно особено сега, когато голяма част от маркетинга се извършва в социалните мрежи. Но доколко подобни партньорства са етични и кога границата бива престъпена?

Спонсорирано съдържание и вредите от него

Макар много инфлуенсъри да твърдят, че редактират единствено яркостта и контраста на снимките си, то често могат да бъдат забелязани и други промени – ретуширане или промяна на телата и лицата, за да може един пост да бъде по-успешен и по-харесван. Но доколко правилно е това? През последните години се дава гласност на този проблем, който води и до тежки системни вреди – много хора се борят с вредите, които социалните медии са им нанесли – ниско самочувствие, проблеми с възприемането на външния вид (body image issues) и др. Когато видим един пост на инфлуенсър, който изглежда перфектно, то е почти невъзможно да не се сравним с него и най-вероятно да се почувстваме недостатъчни – недостатъчно красиви, смели и т.н. А какво остава за компаниите, които спонсорират подобно съдържание да рекламните си кампании? Осъзнават ли тази вреда и правят ли нещо по въпроса?

Инфлуенсър маркетинг – етика и принципи 1
Източник: unsplash.com

Предприети действия

Както вече споменахме, то през последните години се дава гласност на този проблем и някои компании се опитат да предприемат действия, а не само да изказват своите позиции. Най-голямата крачка в посоката към по-добро прави Ogilvy UK. Рекламната агенция вече няма да работи с инфлуенсъри, които ретушират или променят външния си вид за рекламни кампании. Правейки това, те се надяват да успеят да въведат и наложат промяна не само в инфлуенсър маркетинга, но и в социалните медии като цяло. Това определено не е цел, която може да бъде бързо и лесно изпълнена, имайки предвид, че подобно поведение наблюдаваме от 10 години. Но това е първата крачка, която някой трябва да направи.

“От това, което би трябвало да бъде автентичната страна на маркетинга, то инфлуенсър маркетинга произвежда инсценирано съдържание, което е вредно за всеки, който влиза в социалните медии” – това са думите на Раул Титус, ръководителят на звеното за работа с инфлуенсъри на Ogilvy. И много хора и компании осъзнават, че това твърдение е повече от вярно, и че дори те самите чрез работата си са допринесли за утвърждаване на подобен стандарт на работа и представяне. Затова и правителството на Обединеното кралство разглежда законопроект против дигитално променените изображения, като ако той бъде приет от инфлуенсърите ще бъде изискано да разкрият редактираното си съдържание.

Инфлуенсър маркетинг – етика и принципи 2
Източник: pexels.com

Равносметка

Ясно е, че работата на индустрията няма да се промени за едно денонощие, нито за една година. Но какво можем да направим, за да не допринасяме към вредните влияния и да опитаме да работим в една по-добра посока? Когато Ви предстои работа с инфлуенсъри, то проучвайте внимателно как те се представят, какво искат да кажат на аудиторията, с какво искат да допринесат към света. Не се страхувайте да обсъдите възгледите Ви, желанията на двете страни и очакванията – само чрез честна и отворена комуникация бихте разбрали дали инфлуенсърът, който сте избрали е човек, който кореспондира добре с визията и мисията на бранда Ви и дали той ще Ви репрезентира по стойностен и истинен начин. Нека се стараем всеки ден да бъдем по-добри и човечни в работата ни – и малките стъпки и действия са ценни!

Инфлуенсър маркетинг – етика и принципи 3
Източник: pexels.com

За всички Ваши проекти – работа с инфлуенсъри, кампании, сайтове, дигитална стратегия, обучения – оставаме с радост на линия и ще сме щастливи да сме от полза. Свържете се с нас още сега!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.