Innovation Explorer 2023 – равенство и прогрес на обществото

Innovation Explorer 2023 - равенство и прогрес на обществото

Connect the thoughts – центърът и апелът, който носеше тазгодишното издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. По време на събитието имахме честта да чуем експертизата на множество известни учени от чужбина, така и на утвърдени експерти от България, които ни представиха възможните сценарии за бъдещото на България и нейното общество. Макар и в световен план да сме свидетели на множество тежки и негативни събития, то иновациите винаги ще ни помогнат да извлечем възможностите от негативите и да използваме наученото, за да правим повече добро.

Innovation Explorer 2023 - равенство и прогрес на обществото 1

Обединени сме по-силни

Множество пъти по време на форума се наблягаше на това, че обединените хора могат да направят много повече и много по-добро. Това виждаме ежедневно – не само когато са необходими навременни реакции, но и за най-обикновени ежедневни проблеми. Обединени имаме много повече идеи и подкрепата да направим повече неща. Но няма как да се сработим заедно, освен ако не сме добри и отзивчиви не само едни към други, но и към самите нас. Анна Мъри от лидерите на Ашока в Румъния, ни напомни, че е нужно да “сме любезни и внимателни към себе си и останалите, а след това да работим чрез истинска колаборация, защото доброто има нужда не просто от всеки от нас, но от всички ни действащи заедно”. Феликс Фон Хелд, изпълнителен директор в Института за иновации и методологии за промяна в Германия, ни напомни един от фундаментите в изграждането на стратегии, който понякога пренебрегваме – именно това, че и най-добрата стратегия няма да проработи, ако не вземем предвид, че човекът е в основата на всичко, което планираме.

Технологиите и бъдещето

Всички знаем, че технологиите ще придобиват все по-голямо значение в бъдеще и ще ги използваме все повече. Джеймс Бийчам, един от най-известните съвременни физици, наблегна на един много важен аспект от тях, а именно, че те трябва да бъдат използвани с отговорност и добри намерения. Той ни напомни и важността на това да опитваме да мислим отвъд себе си във времето и пространството, защото сегашните ни действия ще имат сериозни последствия за поколенията много след нас. Емре Башкан, журналист, консултант, изследовател, предприемач и мореплавател, дойде от Турция, за да ни напомни, че зоната на комфорт понякога може да бъде опасна. Затова трябва да се стараем да живеем отвъд нея, като ще бъдем възнаградени, защото иновациите и творчеството започват малко след нея и тъкмо преди пространството на зоната на тревожността. А Леона Асланова, изпълнителен директор на Innovation Starter и организатор на събитието ни напомни, че „технологиите могат да предложат по-висока скорост, по-ниски разходи и повече ефективност при предоставяне на услуги и продукти във всички видове индустрии, но само иновациите и социалният растеж могат да донесат прогрес и мир в наше време“.

Innovation Explorer 2023 - равенство и прогрес на обществото 2

Нещата, които си припомнихме и научихме

Обичаме да посещаваме и партнираме на подобни събития, защото те ни припомнят колко е важно да имаме стабилни основи преди да опитваме да градим към нещо ново и по-добро. Благодарим на всички лектори, че ни припомниха колко е важно да сме добри и отговорни хора на първо място, а след това професионалисти и експерти. Емпатията и добротата са най-мощните “оръжия”, които да използваме в тези тежки и непредвидими времена. Отново ни беше напомнено, че заедно винаги можем повече, затова е важно да обгрижваме останалите около нас и да ги ценим не само като професионалисти, но и като хора. Колкото по-добри и обединени сме, токова повече иновации ще постигнем. И тук не трябва да разглеждаме иновациите единствено в светлината на нови технологии и подобрения в бизнес средата, но и иновации в остарели обществени разбирания, иновации в социалната среда. Те могат да бъдат постигнати единствено от отговорни, добронамерени най-важното – обединени хора!

Innovation Explorer 2023 - равенство и прогрес на обществото 3

Ние от ABC Design and Communication сме винаги на разположение за реализиране на Вашите планове за бъдещето, развитие и растеж, както и постигането на Вашите комуникационни цели. Потърсете ни още днес!

Ще си позволим да цитираме и Цветанка Минчева (главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк), която в своята презентация спомена за “connecting the thoughts and connecting the dots” – доверете се на нас да бъдем Вашата връзка и помощник!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.