Как дигиталният маркетинг промени HR функциите

Как дигиталният маркетинг промени HR функциите

С нарастващата приемственост на консумацията на онлайн съдържание, бизнесите все повече разчитат на комуникацията и ангажирането в дигитална среда. Всяко звено в една бизнес организация претърпя промени в тази посока, включително и Човешки ресурси. 

Дигиталният маркетинг промени редица от функциите на човешките ресурси – подбор на персонал, онбординг, обучение, поддържане на корпоративната култура. В последните години в бизнеса се наблюдава все по-увеличаващо се използване на онлайн инструменти и канали за ускоряване на HR процесите. В днешния блог пост ще разгледаме накратко най-важните за HR онлайн инструменти. 

Социални мрежи 

Използвани по правилния начин, социалните мрежи могат да се превърнат в основен двигател при разпространяването на релевантни обяви за работа и кариерни възможности, комуникация с потенциални и настоящи служители, както и обучението и развитието им. Тук Ви разказваме повече за ползите и възможностите, които предлага LinkedIn като канал, свързващ работодателите с професионалистите. Друг полезен канал с подобни функции е платформата Glassdoor. 

Как дигиталният маркетинг промени HR функциите 1

Имейл маркетинг 

Ангажирайки потенциалните кандидати за работа чрез имейл бюлетини, информиращи за важни новини, свързани с комапнията, също е ефективен подход, който HR отделът би могъл да възприеме. Добре написаното и поднесено съдържание е център на успешния комуникационен процес. 

Как дигиталният маркетинг промени HR функциите 2

Онлайн реклама 

Реализиране на онлайн платена реклама под формата на банери, например, е чудесен начин за достигане на повече потенциални кандидати. Важно е за целта, преди това, цялата налична информация на компанията в онлайн пространството, като телефони за контакт, например, да е актуализирана.  

Уебсайт 

Говорейки за актуализиране на информацията, най-важен канал, чиято актуалност трябва да се следи постоянно, е уебсайтът на компанията. От бизнес развитието през новини от компанията до всяка една от кариерните възможности, които предлага към момента.  

Как дигиталният маркетинг промени HR функциите 3

Подобно на маркетинг специалистите, дигиталните канали влизат все повече в употреба и на специалистите по Човешки ресурси. Затова е важно да сме запознати в дълбочина с последните тенденции, подходи и тактики за достигане на желаните аудитории, а именно потенциалните и настоящи служители в контекста на HR. Каним Ви на уебинар “Дигитални комуникации навътре“, на който ще разгледаме всички теми, свързани с онлайн комуникациите, които вълнуват специалистите по Човешки ресурси. Регистрирайте се тук. Очакваме Ви! 

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.