Как Service Design може да е полезен за маркетинга?

Как Service Design може да е полезен за маркетинга?

Много потребители имат сходни потребителски изживявания, при които наблюдаваме разминаване между даденото обещание от бранда и реалността на продукта/услугата, което води до много разочаровани клиенти и неефективно оползотворен маркетингов бюджет. Как можем да променим това? Чрез service design! А какво представлява той и как да го прилагаме? Ето и нашите съвети.

Service Design – какво е това?

Дизайнът на услугите е дейността по планиране и организиране на ресурсите на бизнеса, за да подобри преживяването както на клиентите, така и на служителите. Важно е да наблегнем върху това, че фокусът е едновременно върху потребителското изживяване и върху това на служителите, предоставящи услугата. Този подход, в чийто център е гледната точка на хората, балансира нуждите на хората заедно с тези на бизнеса с цел създаване на цялостно преживяване. Крайната му цел е да позволи на организациите да предлагат продукти и услуги, които предоставят оптимално изживяване, което е конкурентно, икономически изгодно и устойчиво.

Как Service Design може да е полезен за маркетинга? 1
Източник: bootcamp.uxdesign.cc

Service design и маркетинг

Двете всъщност имат неразривна връзка, макар често да действат разделени. Маркетингът е обещанието, а обслужването е реалността, с която клиентът има интеракция. Затова е важно, когато създаваме маркетинг стратегията и определяме подходите да използваме service design – така ще можем да проектираме цялостно преживяване, което ще е удовлетворяващо не само за клиентите и техните нужди, но и ще направи служителите много по-въвлечени и опитни в процеса на интеракции с клиента. Когато маркетингът започне да работи в тясно сътрудничество с екипи за дизайн на услуги, ще може да се достигне до по-задълбоченото разбиране на поведението и нуждите на потребителите. Следователно ще се създаде и възможност да индивидуализиран подход към всеки клиент, като това е много оценено от страна на клиентите отношение.

Как Service Design може да е полезен за маркетинга? 2
Източник: hospitalityinsights.ehl.edu

Защо е полезен?

Дизайнът на услугата позволява експериментиране, съвместно създаване и проектиране на преживявания заедно с клиенти, а не за клиенти. Това означава, че намалява риска от неуспех още преди да инвестираме време, усилия и ресурси. Същевременно позволява иновациите и новите идеи да бъдат тествани и бързо да се види резултата от тях – успешен или не. А и удовлетворението на клиентите не е за пренебрегване – колкото повече усъвършенстваме дизайна на услугата ни, толкова по-доволни ще бъдат те и ще успеем да спечелим тяхната лоялност.

Как Service Design може да е полезен за маркетинга? 3
Източник: wallacegraphics.com

Устойчив на бъдещето

С многото брандове, които изследват възможностите на изкуствения интелект, глас и интелигентни машини, Service Design всъщност ни връща към основите на взаимодействието човек-компютър, за да разберем как да проектираме и да комуникираме с потребителите чрез нови и нововъзникващи технологии. Рисковете, които разпространението на технологии носи със себе си, се превръщат в потенциала за още по-големи обещания, които технологията не може да изпълни и затова ще са нужни хора – хора като Вас и нас!

Нашият екип е винаги на разположение при нужда от съдействие по реализиране на вашите проекти. Свържете се с нас още днес!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.