Микромоментите като част от потребителските пътеки – как купуват потребителите?

Micromoments-ecommerce

Знаете ли, че:
42% от потребителите използват видеото като част от тяхното проучване преди покупката.
64% използват You Tube, за да намират продукти
32% от хората, гледащи видео на техните устройства посещават You Tube за помощ при покупката, докато се намират в магазин или на сайта на марката.

Е, сигурно вече ви е ясно, че днешните потребители живеят, следователно пазаруват онлайн. Това води до възникване на необходимост от нови начини за достигане до клиентите. Обикновено “пътуването” към потребителите протича през 3 фази:

Преди покупката– това е най-обемната част от клиентската пътека (74% от целия процес на покупка). Потребителите търсят, проучват, четат мнения и рецензии, следят коментари. След този момент има две възможности пред потребителя- онлайн поръчка или пазаруване във физически магазин. Все още само 29% от потребителите използват онлайн магазините при пазаруване, но очакваме до няколко години той да нарастне и значително да се доближи до 47-те процента клиенти, които си набавят продуктите “офлайн”.

Потребителите поглеждат телефона си средно по 150 пъти на ден, търсейки различни неща. В тази връзка видео съдържанието набира пълна сила. 7 от 10 гледат видео съдържание на смартфона си всяка седмица, а 61% от гледалите са се фокусирали върху това, което гледат.

Кои са микромоментите?
Това са тези моменти, в които потребителят активно демонстрира желание за закупуване на продукт/използване на услуга в интернет. Те ни дават ценна информация за техните нагласи към продуктите и за техните предпочитания, интереси. Важно е да уловим микромоментите когато искаме да достигнем по-ефективно до потребителите. Това е свързано с подбора на такова рекламно съдържание, което да е насочено към конкретни потребителски желания.

4 важни момента при взимане на решение за покупка
I want to know moments/ Искам да знам
I want to go moments/ Искам да отида
I want to do moments/ Искам да направя
I want to buy moments/ Искам да закупя

credits: uxdesign.cc

Спрямо тези важни моменти, ние можем да действаме. Как?
Бъдете там! – логично е да се появяваме в търсенето на потребителите. Според Google 51% от хората не са обвързани с определен бранд и при търсене на продукт през своя смартфон, те намират нови брандове, които могат да станат тяхната предпочитана марка. Също така един на всеки три случая потребителите осъществяват покупката на марка, която не е била обект на търсенето им. Когато нашият бранд се появи при търсене, това увеличава популярността му сред потребителите
Бъдете полезни! – когато не сме от полза в нужния момент, клиентите си отиват, но и рядко се връщат отново. 73% от потребителите споделят, че информацията, която получават от дадена реклама е най-важната при избора на бранд.
Бъдете бързи! – 29% от сърфиращите през мобилно устройство ще преминат към друг сайт или приложение, ако скоростта на зареждане е твърде бавна. Това е част от UX на сайта.
Бъдете в крак с тенденциите! – Направете лесно и удобно представянето на бранда Ви не само от мобилна версия, но и във всички възможни формати. 90% от потребителите казват, че използват екрани на различни устройства, за да резервират хотел или да купуват електроника.

Бъдете с ABC Design and communication! Ако желаете да развиете собствен онлайн магазин, свържете се с екипа ни! Можем да бъдем от полза и за изготвянето на стратегия и рекламна кампания за Вашия бизнес!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.