Новата хакерска измама, която заплашва собственици на Facebook страници

На вниманието на всички собственици на Facebook страници – ако през последните няколко дни сте получили странно известие, което изглежда по този начин, значи сте се сблъскали с новия хак на страници във Facebook:

Уважаеми клиенти,

Страницата **името на Facebook страница Ви** е докладвана от други за нарушаване на правилата на Facebook.

Препоръчваме ви да отделите време за възстановяване на сигурността на вашия акаунт.

Ако сте първоначален собственик на този акаунт, потвърдете профила си, за да не бъде автоматично деактивиран.

• Страница за сигурност → https://bit.ly/***********

Помощен център за авторски права © 2020 Facebook, Inc. Всички права запазени.

Как да разпознаем измамата?

Без значение от каква страница получавате това съобщение, има няколко признака, по които можете да разпознаете измамата:

  • грешки в името на страницата / името на страницата не Ви говори нищо за конкретен бранд
  • дата на създаване на страницата – продължителността на съществуване на една такава хакерска Facebook страница е максимум 2 дни и обикновено е създадена в същия ден, в който през нея е изпратено съобщението до Вашата Facebook страница, както и до още хиляди други в същото време
  • Facebook никога не изпраща подобен тип съобщения през страница,. Facebook Ви сигнализира, че блокира профила Ви САМО през support центъра си, като Ви уведомява чрез нотификация с подробно обяснение за конкретното нарушение, поради което страницата Ви е свалена.
  • В едно автентично съобщение от Facebook никога няма да видите линк, който води извън Facebook. В съобщенията, които Ви изпраща Facebook каквито и линкове да има и с каквато и цел да са (потвърждение на лична карта, кредитна карта, парола и т.н.) те винаги водят към собствения домейн facebook.com
  • Синият бадж до името на Facebook страницата на Facebook показва, че това е официалната страница на компанията. Всяка друга страница без този бадж НЕ представлява продуктите и услугите на Facebook

Колко сериозни може да са последствията?

Целта, с която Ви изпращат съобщението може да е различна. Кражба на достъп до Facebook профила Ви, кражба на данни от лична или кредитна карта, което може да доведе до изтегляне на големи суми пари от банковата Ви сметка или злоупотреба със Вашата самоличност. Бъдете изключително внимателни – ако хакери успеят веднъж да Ви откраднат някое от изброените, може да има още по-сериозни последствия в бъдеще.

Как да се предпазим?

Каквото и да става не кликайте на линка в съобщението и дори не отваряйте самото съобщение. Веднага подайте сигнал срещу изпратилия съобщението. В случай, че все пак кликнете на линка, най-разумното, което можете да направите, е отново да подадете сигнал за измама срещу страницата и сигнал за нарушаване на Вашата интелектуална собственост. В най-лошия сценарий е възможно да загубите безвъзвратно Вашата Facebook страница и да се налага да направите нова от нулата. Проблемът е, че комуникацията с помощния център на Facebook е изключително трудна и веднъж загубите ли страницата си, не можете да очаквате, че Facebook support-ът ще реагира адекватно на казусът Ви.

Именно защото не можете да разчитате на Facebook да Ви помогне при възникнал проблем, не е добра идея да залагате на него или която и да е друга социална мрежа на 100% за Вашия бизнес. Необходимо е да имате собствено онлайн пространство, над което лично Вие да имате цялостен контрол, а социалните мрежи да са само инструменти, които водят към него. Това е Вашият сайт. А ако нямате все още такъв, то в най-скоро време е добре да се заемете с тази важна задача. Екипът на ABC Design & Communication е на Ваше разположение да Ви помогне за тази цел. Обадете ни се още сега!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.