Оптимизиране на лендинг страница в три стъпки

Оптимизиране на лендинг страница в три стъпки

Уеб сайтовете са наша запазена марка вече повече от 23 години! С времето ние актуализираме знанията си по темата за user experience в сайтовете и предлагаме на клиентите си възможно най-новите тенденции за ползваемост на “дигиталните визитки” . Ето защо днес ще споделим няколко хитринки по отношение на целевата страница (или landing page) в сайтовете.

Какво е лендинг страница?

Най-общо това е тази страница в един уеб сайт, която подканва потребителят да действа. В този смисъл това е най-важната страница за сайта. Нейната подредба, текст, бутони, заглавия и графични елементи са изключително важни за предизвикване на някаква интерактивност у потребителя. Ето защо тя трябва да бъде оптимизирана. Как се случва това?

Първа стъпка – направете лендинга максимално удобен за потребителите

Всяка лендинг страница следва да включва няколко задължители компонента, които ще помогнат на потребителите да действат (т.е. да създават конверсии) : ясно и изчерпателно заглавие (да е максимално кратко, но съдържателно. Потребителите в днешно време не обръщат внимание на километричните заглавия, колкото и добри да са те); кратко описание, даващо най-важните характеристики на продукта/услугата (да отговаря на въпросите какво? как? защо? каква е ползата за мен, потребителят?); call to action или призив към действие (след като сме убедили потребителя защо продуктът/услугата е полезна за него, следва да го насочим към действие); въздействащи снимки или имиджово видео (графичният елемент в един сайт надделява що се отнася до потребителския интерес); елемент, внушаващ сигурност и доверие (напр.положителни отзиви от клиенти и партьори, осъществени проекти, линкове с лиснати доверени партньори и пр.); бутони за комуникация (от типа “свържи се с нас!” , които препращат към контактна форма на фирмата. Бутоните за социални мрежи са второстепенни – те са част от периферната комуникация).
Всички тези елементи са интегрална част от лендинг страницата и са важни за потребителите, а и за фирмата.

Втора стъпка – лесно търсене

Трябва лендинг страницата да е добра за търсещите машини. Това включва подбор на точните ключови думи в title tag, сбито, но завладяващо описание meta description, заглавия, които са фокусирани върху ключова дума/фраза, вътрешни връзки към другите страници, лесно читаемо съдържание, задължителен call to action (призив към действие), офромление на графичните материали – снимки, иконограми и други.

Трета стъпка – тествайте резултата

Много често създавате уеб сайт по Ваша идея, който изглежда чудесно и съдържа всичко, което желаете, но конверсиите са малко (това са потребители, които са извършили желано от нас действие като напр. клик към подстраница, купуване на продукт/услуга, разрешаване на личен контакт чрез имейл или телефон, споделяне на продукта/услугата в социалните мрежи и пр.). Ето защо пробвайте различни оформления на страницата – нека компонентите да са там, но подредбата им да е друга. Логиката на търсене на потребителя не винаги съвпада с нашите очаквания, затова е добре да тестваме и да имаме търпение.

А ако желаете да оптимизирате своя сайт, свържете се с екипа ни! Ние сме на разположение както за консултация, така и за предприемане на конкретни стъпки в изработката и оптимизирането на Вашата онлайн визитка!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.