Поколението Алфа – какво трябва да знаем за тях?

Поколението Алфа – какво трябва да знаем за тях?

Поколението Алфа е това, което идва след Gen Z. Те са родени между 2010 и 2015 г., като това е първото поколение, родено изцяло в 21-ви век. Представителите им имат свои собствени уникални интереси, но като група споделят и общи характеристики, оформени от външни влияния. Това поколение израства в един много динамичен и безкрайно труден свят, като са изправени както пред много трудности, така и пред много възможности. Кои са те и какво трябва да знаем за тях? Ние обобщихме най-важното.

Поколението Алфа и светът около тях

Поколението Алфа израства изцяло в 21-ви век и трябва да се справи с неговите предизвикателства. За разлика от всички останали техни предшественици, за поколението Алфа промяната е константа, а не нещо, което се появява понякога и представлява някаква трудност. Те израстват в постоянно променяща се среда – преминавайки през множество социални промени, през пандемията, война и още много други социални, екологични и политически проблеми. Тези големи събития оформят тяхното съзнание и възприятие по един особено интересен начин, като можем да разгледаме и анализираме мнението на това поколение благодарение на доклада „Поколението Алфа: поколение Безкрайност” (Gen Alpha: Generation Infinite) на Cassandra. Ето какво ни разкрива той.

Поколението Алфа – какво трябва да знаем за тях? 1

Дигиталното поколение

Технологиите и дигитализацията оказват силно и ключово влияние върху това как представителите на поколението Алфа виждат себе си и света около тях. Според резултати от проучването 55 от 7-12 годишните използват социални медии, а 76% от анкетираните са на мнение, че предимствата на технологиите са много повече и превъзхождат техните недостатъци. Затова и не е учудващ факт, че технологиите се превръщат в предпочитан инструмент за това поколение към разбирането им за света – те проучват, учат и комуникират помежду си чрез технологиите. 77% от анкетираните казват, че учат най-добре, когато използват технологии, а 82% твърдят, че могат да разберат повечето неща, ако могат да ги проучат и проверят с помощта на дигитални устройства. Тези открития следва да се вземат предвид от цялото общество – както от образователната сфера, така и от бизнес и маркетинг средата.

Поколението Алфа – какво трябва да знаем за тях? 2
Източник: unsplash.com

Важните за тях теми

Имайки предвид колко голяма роля играят технологиите в развитието и формирането на ценности и възприятия, то това поколение има доста различни виждания за бъдещето си. 64% от анкетираните представители на поколението казват, че в бъдеще биха предпочели да бъдат инфлуенсъри в социалните медии, отколкото президент на Съединените Щати. Това откритие е особено ключово, тъй като означава, че в бъдеще може да се срещнат затруднения откъм попълването на някои работни позиции. Но въпреки разбиранията, които могат да се формират, социалните медии не са единственото, от което се вълнува поколението. Психичното здраве се явява много важна за представителите на Алфа тема. 59% от тях са съгласни, че това е голям проблем, а 62% са на мнение, че училищата трябва да се фокусират повече върху образованието за психично здраве, отколкото върху физическо възпитание. Това поколение силно цени креативността, хумора и добротата, затова и предпочитат да се ангажират с интересни и креативни дейности.

Какво да имаме предвид?

Поколението Алфа се явява силно социално осведомено, защото изживяват най-критичните за тяхното развитие години в условия на глобална пандемия и множество екологични, социални и политически проблеми. Макар да израстват в един много сложен свят, те успяват да проявят доброта, съпричастност и вярата, че са получили много именно от преживените предизвикателства. Следва да разберем каква ще е новата посока, която ще избере това поколение.

Поколението Алфа – какво трябва да знаем за тях? 3
Източник: unsplash.com

В случай, че не знаете от къде да започнете с Вашите социални канали или се нуждаете от помощ и съвет – ние сме на линия!  Обадете ни се още сега за консултация и работа по конкретни комуникационни задачи. Оставаме на линия!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.