Реализиране на добрата кауза – или защо знанията по маркетинг са важни за НПО?

Една благородна идея, колкото и да е полезна за обществото, трудно ще достигне до своята публика без стратегия и конкретни действия. Затова всеки, който се е захванал с похвалната, но нелека задача да направи света по-добър чрез мисията и визията на своята неправителствена организация, се нуждае от задълбочени познания в сферата на маркетинга. Тъй като често едно НПО няма възможност да отдели бюджет за реклама, още по-важно е да се научат някои специфични тънкости в маркетинга за неправителствени организации. В този блог пост ще Ви запознаем с някои от най-важните.

Създавайте контакти

За да достигне до възможно повече хора идеята на Вашето НПО, е важно да използвате всяка възможност да създавате контакти, да се срещате с нови хора – за партньорства, спонсорство, съдействие. Ако сте на събитие, бихте могли дори да направите съвсем кратко представяне на организацията на сцената пред публика, ако домакинът е предвидил подобно нещо. Възможност за среща с хора е и самите Вие като представител на организацията си да направите събитие – това може да са обучения, дискусии, работилници, кино вечери, литературни четения, бизнес закуски – преценете кое от тези ще е най-подходящо според идентичността на организацията Ви.

Социалните мрежи и уебсайт

Няма човек, който вече да не е убеден, че ако не сме онлайн, все едно не сме никъде. Неизбежно е наличието на сайт за проекта Ви, на който информацията за организацията и дейността й да е изчерпателна и добре поднесена. След това подберете социалните канали, които са подходящи за Вашето НПО според публиката, до която искате да достигне посланието. Например ако аудиторията Ви е тийнейджъри и млади хора, със сигурност е добре да присъствате в Instagram, но това не означава, че ще пренебрегнете останалите социални мрежи. Много неправителствени организации нямат бюджет за платена интернет реклама, но не е и жизненоважно. Стремете се да предоставяте ценно съдържание – снимки, видеа, статуси от Ваши събития, като това ще представя резултатите от дейността Ви пред потенциални бъдещи спонсори и партньори и като цяло фенове на това, което правите. Добра идея е да промотирате дарителската си кампания през социалните мрежи. Чрез социалните мрежи е много по-лесно да се свържете с Вашата аудитория и да получавате ценна обратна връзка от нея, с помощта на която да усъвършенствате стойността, която предоставя Вашето НПО.

Посланици на бранда

Това могат да са самите хора, които по един или друг начин са били повлияни от дейността на Вашата организация. Можете да ги насърчите да създадат клуб или общност в своето населено място или да организират събитие за местните жители. За тях опитът на външни хора с Вашата организация е много по-ценен от което и да е рекламно послание от Ваша страна.

Всяка добра кауза може да достигне до онези, за които е предназначена. Необходимо е само да знаем как да го направим и да сме готови да предприемем всички важни стъпки дотам. На семинара Онлайн комуникации за НПО ще Ви запознаем с всички тънкости в онлайн комуникацията, които биха Ви помогнали да предадете Вашето послание на повече хора. Запишете се още днес тук! Местата са ограничени – очакваме Ви!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.